Wykonanie
Nie
będę opisywać zalet quinoa i wodorostów
morskich, bo internet jest pełen takich informacji. Z tymi składnikami zetknęłam się przy okazji lektury książek dotyczący gotowania wg 5 przemian. Pomysł na jedzenie
kasz pod różną postacią nie wydawał mi się
dziwny, co innego wodorosty. Postanowiłam sprawdzić jak to smakuje i .... od dawna na śniadanie jem takie zupy jak dziś prezentowana. Śniadanie jem o piątej rano i bez ciepłej, lekkostrawnej zupy trudno mi było zacząć dzień. Przez lata jadałam na śniadanie kanapkę i piłam dużą
kawę. Jadąc do pracy miałam wrażenie, że mam w żołądku worek kamieni ;)Od kiedy spróbowałam jedzenia ciepłych śniadań, na bazie
kasz takie problemy mnie nie dotyczą (to brzmi jak jakiś slogan reklamowy ;))).Serdecznie polecam, aby wypróbować zamianę
śniadaniowego menu. Może nie należy jeść na początek zupy z wodorostami, gdyż mają ,,szczególny" smak, ale jarzynowa z
kaszą powinna zasmakować każdemu.Postaram się zamieszczać na moim blogu conajmniej raz w tygodniu jakąś propozycję na ciepłe śniadanie wg 5 przemian.Gotując wg 5 przemian najczęściej inspiruję się pomysłami zaczerpniętymi z książek p. Bożeny Żak-Cyran, niezaprzeczalnego autorytetu w dziedzinie dietoterapii opartej na zasadach makrobiotyki oraz medycyny chińskiej.
SKŁADNIKI w kolejności ich dodawania:Ogień:1,5 l wrzącej
wodyliść laurowy5 łyżek quinoaZiemia:2
marchewki1
pietruszka2 łyżki
kaszy jaglanej1 łyżka
masłaolej lniany (po ugotowaniu zupy)Metal:kilka
brukselekkawałek
kalafiorakawałek
porakawałek
seleraimbir - 3 plaserki
Woda:
sól ew. sos tamari (łagodna odmiana
sosu sojowego)wodorosty wakamePrzygotowanie:Warzywa obrać i pokroić. Składniki dodawać zgodnie z podaną wyżej kolejnością od przemiany ognia aż do przemiany
wody. Po dodaniu składników z jednej z przemian zamieszać zupę i odczekać ok. 3 minuty przed dodaniem składników z kolejnej przemiany.Gotowanie zupy trwa ok. 20 minut.Wodorosty dodaję do zupy dopiero na talerzu, błyskawicznie rozwijają się w długie wstążki.Do gorącej zupy dodaję również łyżeczkę
oleju lnianego - porcja na jeden talerz.Ważne jest aby nie gotować wodorostów i
oleju lnianego, ponieważ gotowanie częściowo niszczy cenne składniki tych produktów.SmacznegoPrzepis dodaję w ramach akcji Quchnia pełna Quinoa 2