ßßß Cookit - przepis na Zupa jarzynowa z quinoa i wodorostami

Zupa jarzynowa z quinoa i wodorostami

nazwa

Wykonanie

Nie będę opisywać zalet quinoa i wodorostów morskich, bo internet jest pełen takich informacji. Z tymi składnikami zetknęłam się przy okazji lektury książek dotyczący gotowania wg 5 przemian. Pomysł na jedzenie kasz pod różną postacią nie wydawał mi się dziwny, co innego wodorosty. Postanowiłam sprawdzić jak to smakuje i .... od dawna na śniadanie jem takie zupy jak dziś prezentowana. Śniadanie jem o piątej rano i bez ciepłej, lekkostrawnej zupy trudno mi było zacząć dzień. Przez lata jadałam na śniadanie kanapkę i piłam dużą kawę. Jadąc do pracy miałam wrażenie, że mam w żołądku worek kamieni ;)
Od kiedy spróbowałam jedzenia ciepłych śniadań, na bazie kasz takie problemy mnie nie dotyczą (to brzmi jak jakiś slogan reklamowy ;))).
Serdecznie polecam, aby wypróbować zamianę śniadaniowego menu. Może nie należy jeść na początek zupy z wodorostami, gdyż mają ,,szczególny" smak, ale jarzynowa z kaszą powinna zasmakować każdemu.
Postaram się zamieszczać na moim blogu conajmniej raz w tygodniu jakąś propozycję na ciepłe śniadanie wg 5 przemian.
Gotując wg 5 przemian najczęściej inspiruję się pomysłami zaczerpniętymi z książek p. Bożeny Żak-Cyran, niezaprzeczalnego autorytetu w dziedzinie dietoterapii opartej na zasadach makrobiotyki oraz medycyny chińskiej.
SKŁADNIKI w kolejności ich dodawania:
Ogień:
1,5 l wrzącej wody
liść laurowy
5 łyżek quinoa
Ziemia:
2 marchewki
1 pietruszka
2 łyżki kaszy jaglanej
1 łyżka masła
olej lniany (po ugotowaniu zupy)
Metal:
kilka brukselek
kawałek kalafiora
kawałek pora
kawałek selera
imbir - 3 plaserki
Woda:
sól ew. sos tamari (łagodna odmiana sosu sojowego)
wodorosty wakame
Przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić. Składniki dodawać zgodnie z podaną wyżej kolejnością od przemiany ognia aż do przemiany wody. Po dodaniu składników z jednej z przemian zamieszać zupę i odczekać ok. 3 minuty przed dodaniem składników z kolejnej przemiany.
Gotowanie zupy trwa ok. 20 minut.
Wodorosty dodaję do zupy dopiero na talerzu, błyskawicznie rozwijają się w długie wstążki.
Do gorącej zupy dodaję również łyżeczkę oleju lnianego - porcja na jeden talerz.
Ważne jest aby nie gotować wodorostów i oleju lnianego, ponieważ gotowanie częściowo niszczy cenne składniki tych produktów.
Smacznego
Przepis dodaję w ramach akcji Quchnia pełna Quinoa 2
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/11/zupa-jarzynowa-z-quinoa-i-wodorostami.html