Wykonanie
Krupnik, bardzo smaczna, sycąca i pożywna zupa. Niby jest wiosna a u mnie za oknem szaro, buro, mokro i zimno... jeśli też tak macie to polecam smakowitą zupkę na rozgrzewkę i poprawę humoru :)Składniki- 2 duże szyje z
indyka- 2
marchewki,- 1
pietruszka- pól
selera-
cebula, kawałek
pora- 2 ząbki
czosnku- 3 większe
ziemniaki- 6 łyżek
kaszy jęczmiennej- garść
suszonych grzybków- gałązka
lubczyku i
pietruszki zielonej-
sól, domowa
wegeta-
majeranekWykonanieSzyjki indycze kroję na połówki lub mniejsze kawałki w zależności od wielkości, zalewam ok. 3-4 litrami
wody,
solę i gotuje na wolnym ogniu. Wypłukane na sicie
grzybki suszone moczę w zimnej wodzie ok. 0,5 godziny. Po tym czasie dodaję je wraz zalewą w której się moczyły do gotujących się szyjek. Kiedy szyjki są już prawie miękkie dodaję pokrojone w kosteczkę
ziemniaki, pokrojoną w słupki
marchewkę,
pietruszkę,
seler ,
por, opieczoną na palniku
cebulkę i ząbki
czosnku. Całość dalej gotuję, następnie dodaję ok. 6 łyżek
kaszy jęczmiennej, gotuję jeszcze ok. 15 minut. Na koniec dorzucam do zupy gałązkę
lubczyku i zielonej
pietruszki, doprawiam domowa
wegeta i
majerankiem.Smacznego :)