Wykonanie
Rosół to zupa, która do dziś króluje w wielu
polskich domach. Dużo osób nie wyobraża sobie bez niej niedzielnego czy świątecznego obiadu. U mnie w domu też kiedy byłam mała co niedzielę pachniało rosołem. Kiedy dorosłam i założyłam swoją rodzinę zmieniłam to. Rosół gotuję, kiedy tylko najdzie nas ochota, bez względu na to jaki jest dzień tygodnia. A najbardziej smakuje nam właśnie taki rosół drobiowy, koniecznie z dodatkiem
indyka. Gotuję go zazwyczaj w bardzo dużym garnku,
wywar-
bulion, który mi zostaje, przecedzam, przelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich innych zup i
sosów. Polecam :)Składniki- 2
udka z kurczaka- 1 duże skrzydło z
indyka- garść serduszek lub
żołądków drobiowych- 2
marchewki- 1
pietruszka- mały
seler lub pól większego- kawałek
pora-
cebula- 2 ząbki
czosnku- 2-3 łodyżki liści
lubczyku-
sól, domowa
wegetaWykonanieWypłukane, oczyszczone
mięso i
podroby przekładam do garnka, zalewam zimną
wodą,
solę i gotuję na wolniutkim ogniu. Kiedy się zagotuje zbieram szumowiny.
Marchewkę,
pietruszkę,
seler kroję w słupki i plasterki, dokładam do gotującego się rosołu.
Cebulę opalam nad palnikiem i wraz z
porem i ząbkami
czosnku dodaję do zupy. Całość doprawiam domową
wegetą. Na końcu do rosołu dodaję w całości wraz z łodyżkami liście
lubczyku. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa i
mięso będzie całkiem miękkie.Smacznego :)