Wykonanie

Kolejny przepis z kuchni mojej mamy :) Kiedy jesteśmy zaproszeni na rodzinny obiad, mam pyta jaka zupę zrobić? A cała moja rodzinka odpowiada chórem "
serową ". Uwielbiamy ją. I nie ma ,że Wielkanoc, czy Boże Narodzenie , nie ma ,że barszczyk, czy żurek, zawsze pada na
serową. Dziś zdobyłam przepis i zrobiłam. Pyszna :) Polecam :)Składniki- podudzia z
kurczaka ( pałki ) 6 szt.-
marchewka,
pietruszka, kawałek
selera- mała
cebula,
czosnek 2 ząbki-
serki topione kremowe 6 trójkącików-
sól,
gałka muszkatołowa-
śmietana 30% 200 ml.Dodatki- opakowanie
mozzarelli ( małe kuleczki )-
jajka na twardo-
zielona cebulkaWykonaniePodudzia z
kurczaka zalewam
wodą i gotuję wraz z warzywami do miękkości.
Wywar przecedzam.
Mięsko obieram, rozdrabniam,
marchewkę kroję w plasterki i wrzucam wraz z
mięsem do zupki. Do półlitrowego garnuszka odlewam chochelkę wrzącego
wywaru, wrzucam do niego pokrojone w plasterki
serki topione i miksuje do rozpuszczenia. Wlewam do zupy.Całość doprawiam płaską łyżeczką
gałki muszkatołowej, wlewam
śmietankę i wyłączam gaz.Na talerzach rozkładam pokrojone na ćwiartki ugotowane
jajko na twardo ( pól
jajka na porcję ), przekrojone na pół małe kuleczki
mozzarelli, zalewam gorącą zupą ( ważne aby zupa była gorąca wtedy
mozzarella, będzie się " ciągła " jak na pizzy ).Posypuję pokrojoną
zieloną cebulką.Smacznego :)