ßßß Cookit - przepis na Szparagi zielone z sosem winegret (Vinaigrette)

Szparagi zielone z sosem winegret (Vinaigrette)

nazwa

Wykonanie

Wspaniała, smaczna i bogata w witaminy przystawka wiosenna w towarzystwie sosu winegret. Bardzo dobry dodatek do mięs, serów, jaj czy ryb. Osobiście lubię delektować się nimi bez dodatków.
Składniki:
500 g świeżych zielonych szparagów
sól morska
Sos winegret:
2 łyżki octu balsamicznego z białego wina
4,5 łyżek oliwy
1 łyżeczka musztardy Dijon (ja dodałam musztardę wyrabianą tradycyjnie również z Burgundii z gorczycą i białym winem o bardzo ciekawym smaku co wzbogaciło mój sos.
szczypta soli morskiej (nie jest konieczne)
szczypta pieprzu
pęczek świeżego szczypioru
Wykonanie:
Myjemy nasze szparagi, odcinamy końcówki i obieramy odpowiednią obieraczką do połowy każdą sztukę, delikatnie aby nie uszkodzić struktury szparagi. Wrzucamy je związane grubą nitką do gotującej się i lekko posolonej wody. Gotujemy tylko 5 minut. Przekładamy do bardzo zimnej wody na chwilkę hartując w ten sposób nasze szparagi, a następnie układamy je na naszych talerzach. Sos winegret przygotowujemy w osobnej miseczce wlewając ocet balsamiczny, dodając łyżeczkę musztardy i powoli wlewając oliwę mieszamy energicznie na gładką, aksamitną emulsję. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (osobiście nie solę ponieważ musztarda i oliwa są dla mnie odpowiednio słone). Na koniec dodaję pokrojony świeży szczypior akcentując w ten sposób upragnioną i bardzo piękną wiosnę.
Polecane wino do tego dania to Muscat d’Alsace.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/05/szparagi-zielone-z-sosem-winegret.html