ßßß Cookit - przepis na Tarte flambée - Flammekueche po prostu smak Alzacji

Tarte flambée - Flammekueche po prostu smak Alzacji

nazwa

Wykonanie

To moje ulubione danie na Alzacji, zapraszam do degustacji :)
Składniki:
ciasto:
200 g mąki pszennej (tortowej)
150 ml letniej wody
8 g drożdży
2 łyżki oliwy
szczypta soli
Wierzch ciasta czyli krem śmietanowy z wędzonym boczkiem i cebulą:
200 g śmietany gęstej
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
1 cebula
250 g boczku wędzonego
200 g sera gouda
2 gałązki natki pietruszki
szczypta pieprzu
Wykonanie:
Zaczniemy od wyrabiania ciasta, do tego potrzebujemy dużą miskę i stolnicę. Rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie w niewielkim naczyniu, dokładnie mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąke dodajemy rozpuszczone drożdże i całość delikatnie mieszamy łyżką. Następnie formujemy ręką ciasto i wyrabiamy.
Podsypujemy mąką co jakis czas. Odstawiamy na godzine po przykryciem.
Po godzinie przekładamy ciasto na stolnicę podsypując mąką, to ważne i ugniatamy. Można podzielić na dwie połowy i zrobić dwa placki. Należy dobrze rozwałkować na bardzo cienka warstwę.
W osobnym naczyniu mieszamy gęstą śmietanę razem z solą (uwaga! boczek jest słony) i szczyptą gałki muszkatołowej oraz pieprzu. Smarujemy ciasto sosem a następnie posypujemy pokrojoną w cienkie plasterki cebulą. W kolejnosci posypujemy boczkiem pokrojonym na cienkie paseczki i na koniec startym serem na dużych oczkach.
Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 240 stopni i pieczemy maksymalnie do 15 minut.
Po upieczeniu posypujemy świeżą natką pietruszki.
przed upieczeniem
i po upieczeniu
Podaejmy do tego dania wino Sylvaner, Pinot Blanc albo Riesling.
Smacznego et bon appétit :)
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/01/tarte-flambee-flammekueche-po-prostu.html