Wykonanie
To moje ulubione danie na Alzacji, zapraszam do degustacji :)Składniki:ciasto:200 g
mąki pszennej (tortowej)150 ml letniej
wody8 g
drożdży2 łyżki
oliwyszczypta
soliWierzch ciasta czyli krem
śmietanowy z
wędzonym boczkiem i
cebulą:200 g
śmietany gęstejszczypta
soliszczypta
gałki muszkatołowej1
cebula250 g
boczku wędzonego200 g
sera gouda2 gałązki
natki pietruszkiszczypta
pieprzuWykonanie:Zaczniemy od wyrabiania ciasta, do tego potrzebujemy dużą miskę i stolnicę. Rozpuszczamy
drożdże w letniej wodzie w niewielkim naczyniu, dokładnie mieszamy. Do dużej miski wsypujemy
mąke dodajemy rozpuszczone
drożdże i całość delikatnie mieszamy łyżką. Następnie formujemy ręką ciasto i wyrabiamy.Podsypujemy
mąką co jakis czas. Odstawiamy na godzine po przykryciem.Po godzinie przekładamy ciasto na stolnicę podsypując
mąką, to ważne i ugniatamy. Można podzielić na dwie połowy i zrobić dwa placki. Należy dobrze rozwałkować na bardzo cienka warstwę.W osobnym naczyniu mieszamy gęstą
śmietanę razem z
solą (uwaga!
boczek jest słony) i szczyptą
gałki muszkatołowej oraz
pieprzu. Smarujemy ciasto sosem a następnie posypujemy pokrojoną w cienkie plasterki
cebulą. W kolejnosci posypujemy
boczkiem pokrojonym na cienkie paseczki i na koniec
startym serem na dużych oczkach.Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 240 stopni i pieczemy maksymalnie do 15 minut.Po upieczeniu posypujemy świeżą
natką pietruszki.przed upieczeniem
i po upieczeniu
Podaejmy do tego dania
wino Sylvaner, Pinot Blanc albo Riesling.Smacznego et bon appétit :)