Wykonanie
Przyznam, że od dawna chodził za mną ten przepis - obiegł już chyba cały świat, więc nie
mogę pozostać w tyle :) Mnie osobiście najbardziej przypadła wersja bez dodatku tłuszczu, spróbuj koniecznie!Na czym polega fenomen tego chlebka? W jego składzie nie znajdziesz
mąki,
jajek,
nabiału, ani żadnych spulchniaczy, za to przeróżne pestki, ziarna,
płatki i
orzechy. Samo zdrowie! Przepyszny z różnymi smarowidłami, ale i bez nich świetnie się sprawdza jako szybka przekąska. Chlebek jest bardzo sycący - 1-2 kromki w zupełności wystarczą, aby zaspokoić głód. Polecam :)
Składniki:
1 szklanka pestek
słonecznikapół szklanki pestek dyni1/3 szklanki
siemienia lnianego3/4 szklanki
orzechów (u mnie
nerkowce i włoskie)3/4 szklanki
płatków jaglanych (lub ugotowanej
kaszy jaglanej)3/4 szklanki ugotowanej
kaszy gryczanej (lub
płatków gryczanych)1 łyżka nasion chia3 łyżeczki łupin babki jajowatej lub nasion babki płesznik1 łyżeczka
soli2 łyżki suszonych
jagód goji2 łyżki
syropu z agawy lub
miodu1,5 szklanki przegotowanej
wodyPrzygotowanie:Wymieszać wszystkie składniki suche, dodać
syrop z agawy i
wodę. Ponownie wymieszać i odstawić do nasiąknięcia na 1-2 godziny.Małą keksówkę o wymiarach 21x12 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do formy i docisnąć. Piekarnik rozgrzać do temp. 175ºC (termoobieg). Wstawić keksówkę i piec przez 50 min. Po tym czasie wyjąć
chleb z foremki, zdjąć papier i odwrócony chlebek z powrotem wstawić do piekarnika na 15 min. Po upieczeniu odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Kroić na drugi dzień, wcześniej będzie się rozpadał.Źródło/ Inspiracja: smakoterapia.blogspot.com