Wykonanie
O rety, uwielbiam ten chlebek!! Zwłaszcza na śniadanie ze
śliwkowym kremem czekoladowym :) Zobacz, jaki prosty przepis, a przy tym w zdrowszej wersji - na
mące pełnoziarnistej i bez dodatku
cukru, cała
słodycz pochodzi z dojrzałych
bananów. Dla osób unikających glutenu cenną informacją będzie fakt, że
mąkę pszenną można zastąpić
migdałową lub kukurydzianą. Podobno... wersji bezglutenowej jeszcze nie próbowałam, więc głowy nie
daję :)
Składniki (na małą keksówkę 21x12 cm):
5 bardzo dojrzałych, a nawet przejrzałych
bananów2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej typ 20002 łyżki karobu3/4 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soliniecałe pół szklanki
oleju rzepakowego1 łyżka
wody mineralnejopcjonalnie: garść liofilizowanych
owoców (
malina,
truskawka,
jeżyna,
czarna porzeczka)Przygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C.2.
Banany dokładnie rozgnieść lub zmiksować za pomocą blendera.3.
Mąkę wymieszać z karobem,
sodą i
solą.4. Połączyć
mąkę z
bananami, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Gęste ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt gęsta, tzn. ciężko
miesza się łyżką, to trzeba dodać ciut więcej
wody.5. Piec przez ok. 45-50 min. (u mnie 50 min.) - do suchego patyczka.