ßßß
Składniki (na 15 szt.):Babeczki:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukruskórka otarta z 1 cytryny (wcześniej umytej i sparzonej)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli2 jajka50 ml oleju1 szklanka maślanki (zamiennie: jogurt naturalny)pół szklanki jagód1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej - do obtoczenia jagódKrem jagodowy:1 szklanka jagódpół szklanki cukru2 łyżeczki pektyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny)1 łyżka soku z cytryny250 g serka mascarpone150 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36%1 łyżka cukru pudruPrzygotowanie:Babeczki:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C.2. Jagody umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Na talerzyk wysypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie obtoczyć w niej jagody.
3. Cukier wymieszać ze skórką cytrynową.4. Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać sól i cukier cytrynowy. Wymieszać.5. W drugiej misce dokładnie wymieszać jajka z maślanką i olejem.6. Do mokrych składników dodać suche, wszystko razem chwilę mieszać - do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszać jagody.7. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości.8. Piec ok. 15 min. Odstawić do wystygnięcia.Krem jagodowy:9. Jagody umyć i przełożyć do małego garnka/ rondelka.W wersji z pektyną:10. Połowę cukru wymieszać z pektyną, resztą zasypać jagody.11. Jagody z cukrem podgrzewać na małym ogniu do momentu, gdy cukier całkowicie się rozpuści.12. Następnie przetrzeć je przez sito i ponownie umieścić w garnku/ rondelku. Zagotować.13. Dodać pektynę wymieszaną z cukrem i mieszać przez ok. 3 min.14. Na koniec dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.15. Odstawić do całkowitego wystygnięcia (nie trzeba wstawiać do lodówki, tężeje błyskawicznie).W wersji z żelatyną:Pomijamy punkty 10-15 powyżej.10. Jagody zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu do momentu, gdy cukier całkowicie się rozpuści. Dodać sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia.11. Następnie przetrzeć jagody przez sito.12. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody.13. Do żelatyny dodać 1 łyżkę masy jagodowej. Wymieszać.14. Mieszankę żelatyny dodać do pozostałych jagód, dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki.15. Wstawić do lodówki na kilka godz. do stężenia (najlepiej na noc).16. Gdy żel jagodowy będzie gotowy ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę z łyżką cukru pudru. Wstawić do lodówki.17. Schłodzony żel jagodowy przełożyć do misy miksera i rozmiksować.18. Następnie dodać serek mascarpone, miksować do uzyskania jednolitej masy.19. Na koniec dodać ubitą śmietanę, ponownie zmiksować.20. Przygotować worek cukierniczy z tylką 1M i udekorować babeczki.Źródło/ Inspiracja: jestemwkuchnizarazwracam.blogspot.com (krem)

