ßßß Cookit - przepis na Chrupki chlebek buraczano-marchewkowy

Chrupki chlebek buraczano-marchewkowy

nazwa

Wykonanie

Przepis z dedykacją dla tych, którzy korzystają z wyciskarek/ sokowirówek i nie wiedzą co zrobić z pozostałą pulpą warzywną. Jest ona cenna ze względu na dużą zawartość białka, więc polecam przerobić ją na chrupkie pieczywo wg poniższego przepisu:) Na pewno się nie zawiedziecie. Chlebek wyszedł bardzo smaczny, z dominującą nutą ziaren słonecznika. A jaki zdrowy! :)
Składniki:
pulpa warzywna, która pozostała po wyciśnięciu soku z buraków i marchewek (u mnie ok. 1,5 kg buraków i 6 marchewek)
2 jajka
garść pestek słonecznika
4-5 łyżek mielonego siemienia lnianego (można zastąpić kolejnym jajkiem)
sól do smaku
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C.
2. Pulpę warzywną wymieszać z jajkami, słonecznikiem i siemieniem lnianym.
3. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić na blasze cienką warstwę ciasta, posolić z wierzchu. Im cieńsza warstwa, tym bardziej chrupki będzie chlebek.
4. Piec ok. 30-40 minut. Po tym czasie delikatnie przełożyć chlebek "do góry nogami" na kratkę (z piekarnika), odkleić papier i ponownie wstawić do wyłączonego już, ale wciąż gorącego piekarnika (zostawić uchylony), żeby chlebek odparował z nadmiaru wilgoci.
5. Gotowy chlebek pokroić w kromki i przechowywać w suchym miejscu.
Źródło/ Inspiracja: guiltfreelightco.blogspot.com
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/05/chrupki-chlebek-buraczano-marchewkowy.html