Wykonanie
Przepis z dedykacją dla tych, którzy korzystają z wyciskarek/ sokowirówek i nie wiedzą co zrobić z pozostałą pulpą warzywną. Jest ona cenna ze względu na dużą zawartość
białka, więc polecam przerobić ją na
chrupkie pieczywo wg poniższego przepisu:) Na pewno się nie zawiedziecie. Chlebek wyszedł bardzo smaczny, z dominującą nutą
ziaren słonecznika. A jaki zdrowy! :)
Składniki:pulpa warzywna, która pozostała po wyciśnięciu soku z
buraków i
marchewek (u mnie ok. 1,5 kg
buraków i 6
marchewek)2
jajkagarść pestek
słonecznika4-5 łyżek mielonego
siemienia lnianego (można zastąpić kolejnym
jajkiem)
sól do smakuPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C.2. Pulpę warzywną wymieszać z
jajkami,
słonecznikiem i
siemieniem lnianym.
3. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić na blasze cienką warstwę ciasta, posolić z wierzchu. Im cieńsza warstwa, tym bardziej chrupki będzie chlebek.4. Piec ok. 30-40 minut. Po tym czasie delikatnie przełożyć chlebek "do góry nogami" na kratkę (z piekarnika), odkleić papier i ponownie wstawić do wyłączonego już, ale wciąż gorącego piekarnika (zostawić uchylony), żeby chlebek odparował z nadmiaru wilgoci.5. Gotowy chlebek pokroić w kromki i przechowywać w suchym miejscu.Źródło/ Inspiracja: guiltfreelightco.blogspot.com