Wykonanie
Tym
chlebkiem raczę moją "glutenową" część rodzinki już od prawie dwóch lat:)Zdrowy i pyszny z dodatkiem ziaren.Składniki:400g aktywnego zakwasu żytniego200g
mąki żytniej razowej (typ 2000)270g
mąki pszennej (
daję w całości razową lub razową pół na pół z białą)300g letniej
wodysól (ok. 13g)garść
siemienia lnianegodwie garście pestek
słonecznika lub/i dyniSkładniki wymieszać i odstawić na około godzinę. Po tym czasie ciasto wymieszać i ponownie odstawić na 45-60 minut. Następnie przełożyć do formy (u mnie duża keksówka) i odstawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od temperatury (ciasto powinno prawie podwoić objętość ; u mnie trwa to zwykle 2 godziny)). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. godzinę w 200-220 stopniach.Wier z ch
chlebka można przed pieczeniem posmarować
oliwą, a jeszcze lepiej
jajkiem rozmąconym z
mlekiem.