ßßß Cookit - przepis na Wielkanocne ciasto marchewkowe

Wielkanocne ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Najlepsze ciasto marchewkowe na świecie! Wcale nie oszukuję :) Przekonajcie się sami - gwarantuję, że będziecie celebrować każdy jego kęs, a smak na dłuuugo zachowa się w Waszej pamięci :)
Ciasto nie jest za słodkie, jest puszyste, wystarczająco wilgotne, ale nie zbite i ciężkie, no i przede wszystkim jest łatwe w przygotowaniu.
Tutaj akurat w świątecznej odsłonie, ale można je przygotować o każdej porze roku. Zatem do dzieła :)
Składniki:
Na ciasto:
2 szklanki * mąki
2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego nierafinowanego)
1 szklanka oleju
4 jajka
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
500 g marchewki
* odmierzamy szklaną o pojemności 250 ml
Na masę:
250 g serka mascarpone
125 g serka Philadelphia Light
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
60 g cukru pudru (5-6 łyżek)
Do dekoracji:
100 g zielonych wiórków kokosowych (przepis tutaj)
kilka czekoladowych jajeczek
zajączek lub baranek z czekolady
Przygotowanie:
Ciasto:
1. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C.
3. Do misy miksera wsypać cukier, wbić 4 jajka i dodać olej. Zmiksować.
4. Do drugiej miski przesiać mąkę, sodę, cynamon i proszek do pieczenia. Dodać sól.
5. Składniki suche dodać do mokrych, wszystko razem zmiksować.
6. Na koniec dodać startą marchewkę, ponownie zmiksować.
7. Ciasto przelać do blachy wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 24 , 5 x 28 cm.
8. Piec ok. 50 min. (do suchego patyczka).
9. Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie przekroić na 2 blaty.
Masa:
10. W misie miksera utrzeć serek mascarpone i Philadelphia. Ciągle miksując dodać ekstrakt z wanilii i stopniowo dosypywać cukier puder.
11. Masę podzielić na 2 części: większą i mniejszą. Większą porcją przekładamy ciasto marchewkowe. Mniejszą smarujemy wierzch i boki.
Dekoracja:
12. Całe ciasto posypujemy zielonymi wiórkami kokosowymi.
13. Na wierzchu układamy czekoladowe jajeczka, na środku umieszczamy czekoladowego zajączka lub baranka.
14. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje drugiego dnia.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/04/wielknocne-ciasto-marchewkowe.html