Wykonanie
Męski tort przełożony rewelacyjną masą delikatnie
czekoladową, co ważne - niezbyt słodką :)
Składniki:
Biszkopt (blaszka 24x24 cm):7
jajekszczypta
soli240 g
cukru150 g
mąki pszennej tortowej50 g
mąki ziemniaczanejMasa delikatnie czekoladowa:700 g
śmietany kremówki 30% lub 36%2 łyżki
żelatyny50 ml
likieru czekoladowego60 g
gorzkiej czekoladyMasa
maślana (pomijamy, jeśli nie robimy dekoracji z masy cukrowej):1,5 kostki
masła1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
mlekakilka kropel ekstraktu z
waniliiPoncz:szklanka zaparzonej mocnej
herbaty z
cytryną, wymieszana z 50 ml
likieru amarettoDodatkowo:6 kostek
mlecznej czekoladyPrzygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, a następnie kolejno
żółtka i obydwie przesiane i wymieszane
mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180°C przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).Gorący
biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić go w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie
biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu.Masa czekoladowa:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej
wody, trochę przestudzić, ale nie za bardzo, żeby
żelatyna zupełnie nie stężała. Zimną
śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać
likier czekoladowy, rozpuszczoną w kąpieli
wodnej gorzką czekoladę, a następnie
żelatynę. Ponownie ubić. Masę podzielić na dwie części.
Masa
maślana:Wykonanie wg tego przepisu.
Biszkopt przekroić na 3 blaty, pierwszy wyłożyć na paterę, nasączyć ponczem, rozsmarować pierwszą część masy czekoladowej, a na nią zetrzeć 3 kostki
mlecznej czekolady. Przykryć drugim
biszkoptem, znów nasączyć ponczem, rozsmarować drugą część masy i zetrzeć pozostałe 3 kostki
mlecznej czekolady. Przykryć ostatnim
biszkoptem.Na koniec obłożyć cały tort masą
maślaną, wyrównać górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Obłożony masą
maślaną tort wstawić (najlepiej na noc) do lodówki.Na drugi dzień tort obłożyć masą
cukrową i udekorować wg uznania. Do dekoracji
tortu użyłam ok. 800 g masy cukrowej i niemalże całą buteleczkę srebrnego
barwnika spożywczego w sprayu
marki Wilton .