ßßß
Składniki:Biszkopt (blaszka 24x24 cm):7 jajekszczypta soli240 g cukru150 g mąki pszennej tortowej50 g mąki ziemniaczanejMasa delikatnie czekoladowa:700 g śmietany kremówki 30% lub 36%2 łyżki żelatyny50 ml likieru czekoladowego60 g gorzkiej czekoladyMasa maślana (pomijamy, jeśli nie robimy dekoracji z masy cukrowej):1,5 kostki masła1 szklanka cukru pudru1 łyżeczka mlekakilka kropel ekstraktu z waniliiPoncz:szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, wymieszana z 50 ml likieru amarettoDodatkowo:6 kostek mlecznej czekoladyPrzygotowanie:Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180°C przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić go w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu.Masa czekoladowa:Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, trochę przestudzić, ale nie za bardzo, żeby żelatyna zupełnie nie stężała. Zimną śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać likier czekoladowy, rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, a następnie żelatynę. Ponownie ubić. Masę podzielić na dwie części.
Masa maślana:Wykonanie wg tego przepisu.Biszkopt przekroić na 3 blaty, pierwszy wyłożyć na paterę, nasączyć ponczem, rozsmarować pierwszą część masy czekoladowej, a na nią zetrzeć 3 kostki mlecznej czekolady. Przykryć drugim biszkoptem, znów nasączyć ponczem, rozsmarować drugą część masy i zetrzeć pozostałe 3 kostki mlecznej czekolady. Przykryć ostatnim biszkoptem.Na koniec obłożyć cały tort masą maślaną, wyrównać górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Obłożony masą maślaną tort wstawić (najlepiej na noc) do lodówki.Na drugi dzień tort obłożyć masą cukrową i udekorować wg uznania. Do dekoracji tortu użyłam ok. 800 g masy cukrowej i niemalże całą buteleczkę srebrnego barwnika spożywczego w sprayu marki Wilton .