ßßß Cookit - przepis na Tort Honda

Tort Honda

nazwa

Wykonanie

Męski tort przełożony rewelacyjną masą delikatnie czekoladową, co ważne - niezbyt słodką :)
Składniki:
Biszkopt (blaszka 24x24 cm):
7 jajek
szczypta soli
240 g cukru
150 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
Masa delikatnie czekoladowa:
700 g śmietany kremówki 30% lub 36%
2 łyżki żelatyny
50 ml likieru czekoladowego
60 g gorzkiej czekolady
Masa maślana (pomijamy, jeśli nie robimy dekoracji z masy cukrowej):
1,5 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka mleka
kilka kropel ekstraktu z wanilii
Poncz:
szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, wymieszana z 50 ml likieru amaretto
Dodatkowo:
6 kostek mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180°C przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić go w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu.
Masa czekoladowa:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, trochę przestudzić, ale nie za bardzo, żeby żelatyna zupełnie nie stężała. Zimną śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać likier czekoladowy, rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, a następnie żelatynę. Ponownie ubić. Masę podzielić na dwie części.
Masa maślana:
Wykonanie wg tego przepisu.
Biszkopt przekroić na 3 blaty, pierwszy wyłożyć na paterę, nasączyć ponczem, rozsmarować pierwszą część masy czekoladowej, a na nią zetrzeć 3 kostki mlecznej czekolady. Przykryć drugim biszkoptem, znów nasączyć ponczem, rozsmarować drugą część masy i zetrzeć pozostałe 3 kostki mlecznej czekolady. Przykryć ostatnim biszkoptem.
Na koniec obłożyć cały tort masą maślaną, wyrównać górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Obłożony masą maślaną tort wstawić (najlepiej na noc) do lodówki.
Na drugi dzień tort obłożyć masą cukrową i udekorować wg uznania. Do dekoracji tortu użyłam ok. 800 g masy cukrowej i niemalże całą buteleczkę srebrnego barwnika spożywczego w sprayu marki Wilton .
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/03/tort-honda.html