Wykonanie
Kasza jaglana jest nie tylko bardzo zdrowa, ale można z niej zrobić pyszny
budyń, który smakiem bardzo przypomina ten tradycyjny. Jeśli dbamy o zdrowie lub o linię, ta pozycja jest obowiązkowa w naszym menu. Najlepiej smakuje ze świeżymi
owocami, u mnie niestety był ich niedobór. Następnym razem nadrobię :)
Potrzebujemy:1/2 szklanki
kaszy jaglanej1 szklankę
mleka (można użyć
mleczka kokosowego)1 szklankę
wody2 łyżki
miodu4
daktyleziarenka z połowy
laski waniliiłyżeczka ekstraktu
waniliowegoOwoce i wiórki
czekolady do przystrojenia.
Kaszę jaglaną przekładamy na sitko i bardzo solidnie przepłukujemy zimną
wodą. Następnie przelewamy wrzątkiem i przekładamy do garnka. Nie pomijajcie tego kroku, jest bardzo ważny żeby
kasza nie była gorzka!Dolewamy 1 szklankę
wody, przykrywamy i gotujemy aż
kasza wchłonie całą
wodę (10-15 minut). Po tym czasie zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na dwie minuty.Przekładamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki -
miód,
daktyle,
mleko i
wanilię. Miksujemy przez kilka minut aż powstanie nam bardzo gładka masa.Gotowe! Proste, prawda? :)
PS Zapraszam na snapchat, gdzie na żywo możesz zobaczyć
między innymi jak gotuję :) Snapchat kuchniaelexis :)