ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Kasza jaglana jest nie tylko bardzo zdrowa, ale można z niej zrobić pyszny budyń, który smakiem bardzo przypomina ten tradycyjny. Jeśli dbamy o zdrowie lub o linię, ta pozycja jest obowiązkowa w naszym menu. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, u mnie niestety był ich niedobór. Następnym razem nadrobię :)
Potrzebujemy:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklankę mleka (można użyć mleczka kokosowego)
1 szklankę wody
2 łyżki miodu
4 daktyle
ziarenka z połowy laski wanilii
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Owoce i wiórki czekolady do przystrojenia.
Kaszę jaglaną przekładamy na sitko i bardzo solidnie przepłukujemy zimną wodą. Następnie przelewamy wrzątkiem i przekładamy do garnka. Nie pomijajcie tego kroku, jest bardzo ważny żeby kasza nie była gorzka!
Dolewamy 1 szklankę wody, przykrywamy i gotujemy aż kasza wchłonie całą wodę (10-15 minut). Po tym czasie zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na dwie minuty.
Przekładamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki - miód, daktyle, mleko i wanilię. Miksujemy przez kilka minut aż powstanie nam bardzo gładka masa.
Gotowe! Proste, prawda? :)
PS Zapraszam na snapchat, gdzie na żywo możesz zobaczyć między innymi jak gotuję :) Snapchat kuchniaelexis :)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/10/pyszny-budyn-waniliowy-zkaszy-jaglanej.html