Wykonanie
Parówki w cieście
drożdżowym to wspaniały pomysł na kolację lub imprezę. Smakują jak najlepszej jakości hot dogi, są cieplutkie (jeśli zjemy zaraz po wyjęciu z piekarnika), mięciutkie i super smaczne. Te, które ja zrobiłam zniknęły w mgnieniu oka.Mojemu dziecku oczy się śmiały do jedzenia. M. zresztą miał tak samo :)Przepis znaleziony na blogu
Anyżkowo, nieco zmieniony.
Potrzebujemy (na 12 bułeczek):2 szklanki
mąki20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli4 łyżki
oleju1/2 szklanki
wody6 długich
parówek1 roztrzepane
jajko1/4 szklanki ciepłego
mlekaDo miski wkładamy pokruszone
drożdże, ciepłe
mleko (nie może być za ciepłe), 3 łyżki
mąki pszennej i 1/3 łyżeczki
cukru. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.Po tym czasie dokładamy resztę
mąki,
sól,
olej i
wodę i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Parówki kroimy na pół (w poprzek).Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i kroimy na 12 trójkątów. Nie muszą być równe. Każdy trójkąt zwijamy z
parówką w środku.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy zwinięte bułeczki i smarujemy każdą z nich roztrzepanym
jajkiem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Smacznego!