Wykonanie
Chleb z
mąki pszennej pełnoziarnistej i żytniej, na
ciemnym piwie, na drożdżach. Mój M. jak go spróbował, stwierdził, że to najlepszy
chleb jaki jadł. Zdrowy, przepyszny. Nie czuć w nim
drożdży, ma fajną, chrupiącą skórkę. Zresztą co ja Wam
będę mówiła, sami spróbujcie. Przepis znalazłam tutaj.
Potrzebujemy:350 g
mąki żytniej chlebowej (typ 720)150 g
mąki pszennej chlebowej (u mnie pszenna pełnoziarnista, niestety nie był na niej określony typ)2 łyżeczki
soli9 g
drożdży suszonych instant1,5 łyżki
miodu140 ml
wody250 ml
ciemnego piwa (np Guinness)Składniki na pastę z
piwa, dzięki której
chleb ma chrupiącą skórkę:150 ml
ciemnego piwa100 g
mąki żytniej chlebowej1 łyżeczka
cukruDodatkowo
płatki owsiane,
ziarna słonecznika - do posypania.Wszystkie składniki na
chleb -
mąkę żytnią, pszenną,
sól,
drożdże,
miód,
wodę i
piwo mieszamy ze sobą i zarabiamy ciasto.Ciasto będzie klejące i takie ma być, NIE podsypujemy go
mąką.Wyrabiamy aż składniki się połączą, a ciasto będzie błyszczące, ale cały czas lepkie.Wkładamy do szklanej miski wysmarowanej
olejem, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, lub do momentu aż podwoi swoją wielkość.Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany
mąką blat i jeszcze raz wyrabiamy, formujemy kulkę, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.W tym czasie łączymy ze sobą składniki na pastę
piwną (tak, aby była bez grudek) i smarujemy nią wierzch naszego
chleba. Powinna wyjść nam dość gruba warstwa pasty, około 1 cm.Z wierzchu posypujemy
słonecznikiem i
płatkami owsianymi. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 10 minut.Z wierzchu
chleb ma być brązowy, a postukany od
spodu wyda głuchy odgłos.Smacznego!