Wykonanie
Przepis z
serii tych "oczekujących". Jakiś czas temu publikowałam przepis na drożdżówkę kobiety pracującej, którą odstawiamy do wyrośnięcia na czas ok. 8 godzinnej pracy. Dziś z
serii nocnych :) Czyli wieczorem mieszamy, rano pieczemy. Wyszedł pyszny ! smakuje wybornie np. ze świeżym
ogórkiem, ale także na słodko np. z
dżemem.
Składniki:½ kg
mąki,2 łyżeczki
suszonych drożdży,300 ml
wody,15 dag ugotowanej ostudzonej
kaszy jaglanej,1 łyżka
miodu,1 ½ łyżeczki
soli,5 łyżek
ziaren słonecznika.Wykonanie:
Mąkę wymieszać z
kaszą jaglaną,
drożdżami,
słonecznikiem i
solą. Następnie wlewać powoli letnią
wodę z
miodem, wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć ciasto do formy, przykryć ścierką i odłożyć na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, odstawić na 30 minut przed pieczeniem. Po czym piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut.