ßßß Cookit - przepis na Chlebek nocny z kaszy jaglanej

Chlebek nocny z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Przepis z serii tych "oczekujących". Jakiś czas temu publikowałam przepis na drożdżówkę kobiety pracującej, którą odstawiamy do wyrośnięcia na czas ok. 8 godzinnej pracy. Dziś z serii nocnych :) Czyli wieczorem mieszamy, rano pieczemy. Wyszedł pyszny ! smakuje wybornie np. ze świeżym ogórkiem, ale także na słodko np. z dżemem.
Składniki:
½ kg mąki,
2 łyżeczki suszonych drożdży,
300 ml wody,
15 dag ugotowanej ostudzonej kaszy jaglanej,
1 łyżka miodu,
1 ½ łyżeczki soli,
5 łyżek ziaren słonecznika.
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z kaszą jaglaną, drożdżami, słonecznikiem i solą. Następnie wlewać powoli letnią wodę z miodem, wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć ciasto do formy, przykryć ścierką i odłożyć na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, odstawić na 30 minut przed pieczeniem. Po czym piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/08/chlebek-nocny-z-kaszy-jaglanej.html