Wykonanie
Dawno nie piekłam
chleba, oj dawno! Jak tylko rozpoczęłam wyrabianie, od razu przypomniałam sobie, jak bardzo to uwielbiam. Spodziewajcie się nowych przepisów w najbliższym czasie!
Chleb piwny jest wyjątkowo smaczny. Ma w sobie to "coś". Z pewnością to
piwo ;). Nie umęczy Was przygotowanie - nawet nie trzeba go wyrabiać.
Zrobi to za Was mikser. Polecam! Przepis znalazłam u Elexis, a pochodzi ze strony przepisnachleb.pl .
Składniki:- 350 g
mąki żytniej,- 150 g
mąki pszennej,- 2 łyżeczki
soli,- 18 g świeżych
drożdży,- 1,5 łyżki
miodu,- 140 ml ciepłej
wody,- 250 ml
ciemnego piwa,- pasta z
piwa: 100 g
mąki żytniej, 150 ml
ciemnego piwa, 1 łyżeczka
cukru,- dodatkowo:
płatki owsiane.Do wyrobienia
chleba będziecie potrzebowali specjalnych końcówek do miksera, tzw. haków, które są w standardowym wyposażeniu sprzętu.
Drożdże kruszymy, dodajemy
miód i wlewamy ciepłą
wodę. Mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy na ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy przesiane
mąki,
sól oraz
piwo. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. Mikser wyłączamy, a miskę przykrywamy (szczelnie) folią aluminiową i zostawiamy na ok. 1,5 godziny.Po upływie 1,5 godziny zdejmujemy folię, a ciasto wyjmujemy na blat (lekko oprószony
mąką żytnią; ciasto będzie się kleić, ale takie ma pozostać). Wyrabiamy przez chwilę, a następnie formujemy okrągły bochenek i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy pastę
piwną - łączymy wszystkie składniki w miseczce tak, by nie pozostawić grudek. Chlebek smarujemy pastą - dosyć grubo. Obsypujemy
płatkami owsianymi. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. pół godziny.Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
Chleb odkrywamy, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 20-25 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy na kratce. Kroimy, gdy ostygnie. Smacznego!