ßßß Cookit - przepis na Chleb piwny

Chleb piwny

nazwa

Wykonanie

Dawno nie piekłam chleba, oj dawno! Jak tylko rozpoczęłam wyrabianie, od razu przypomniałam sobie, jak bardzo to uwielbiam. Spodziewajcie się nowych przepisów w najbliższym czasie! Chleb piwny jest wyjątkowo smaczny. Ma w sobie to "coś". Z pewnością to piwo ;). Nie umęczy Was przygotowanie - nawet nie trzeba go wyrabiać. Zrobi to za Was mikser. Polecam! Przepis znalazłam u Elexis, a pochodzi ze strony przepisnachleb.pl .
Składniki:
- 350 g mąki żytniej,
- 150 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki soli,
- 18 g świeżych drożdży,
- 1,5 łyżki miodu,
- 140 ml ciepłej wody,
- 250 ml ciemnego piwa,
- pasta z piwa: 100 g mąki żytniej, 150 ml ciemnego piwa, 1 łyżeczka cukru,
- dodatkowo: płatki owsiane.
Do wyrobienia chleba będziecie potrzebowali specjalnych końcówek do miksera, tzw. haków, które są w standardowym wyposażeniu sprzętu. Drożdże kruszymy, dodajemy miód i wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy na ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy przesiane mąki, sól oraz piwo. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. Mikser wyłączamy, a miskę przykrywamy (szczelnie) folią aluminiową i zostawiamy na ok. 1,5 godziny.
Po upływie 1,5 godziny zdejmujemy folię, a ciasto wyjmujemy na blat (lekko oprószony mąką żytnią; ciasto będzie się kleić, ale takie ma pozostać). Wyrabiamy przez chwilę, a następnie formujemy okrągły bochenek i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy pastę piwną - łączymy wszystkie składniki w miseczce tak, by nie pozostawić grudek. Chlebek smarujemy pastą - dosyć grubo. Obsypujemy płatkami owsianymi. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. pół godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb odkrywamy, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 20-25 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy na kratce. Kroimy, gdy ostygnie. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2015/06/chleb-piwny.html