ßßß
Składniki:- 350 g mąki żytniej,- 150 g mąki pszennej,- 2 łyżeczki soli,- 18 g świeżych drożdży,- 1,5 łyżki miodu,- 140 ml ciepłej wody,- 250 ml ciemnego piwa,- pasta z piwa: 100 g mąki żytniej, 150 ml ciemnego piwa, 1 łyżeczka cukru,- dodatkowo: płatki owsiane.Do wyrobienia chleba będziecie potrzebowali specjalnych końcówek do miksera, tzw. haków, które są w standardowym wyposażeniu sprzętu. Drożdże kruszymy, dodajemy miód i wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy na ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy przesiane mąki, sól oraz piwo. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. Mikser wyłączamy, a miskę przykrywamy (szczelnie) folią aluminiową i zostawiamy na ok. 1,5 godziny.Po upływie 1,5 godziny zdejmujemy folię, a ciasto wyjmujemy na blat (lekko oprószony mąką żytnią; ciasto będzie się kleić, ale takie ma pozostać). Wyrabiamy przez chwilę, a następnie formujemy okrągły bochenek i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy pastę piwną - łączymy wszystkie składniki w miseczce tak, by nie pozostawić grudek. Chlebek smarujemy pastą - dosyć grubo. Obsypujemy płatkami owsianymi. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. pół godziny.Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb odkrywamy, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 20-25 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy na kratce. Kroimy, gdy ostygnie. Smacznego!