Wykonanie
To połączenie zdecydowanie jest jednym z moich ulubionych. Zawinięcie roladek z
kurczaka w
boczek sprawia, że są bardziej aromatyczne, soczyste..po prostu pyszne! Jeśli nie próbowaliście - musicie je zrobić. U mnie z kandyzowanymi
pomidorami, jednak śmiało możecie zamienić je na
pomidory suszone. Do tego świeży
tymianek...pycha! :-)
Potrzebujemy:podwójną
pierś z kurczakaokoło 10 plasterków
boczku wędzonego10 kandyzowanych
pomidorówświeży
tymianeksól,
pieprzPierś z kurczaka kroimy w plastry i rozbijamy na grubość około 4-5 mm. Solimy,
pieprzymy i na środek układamy kandyzowanego
pomidora i świeży
tymianek. Zawijamy w rulonik, roladkę z zewnątrz owijamy plastrem
wędzonego boczku i łączymy wykałaczką.
Gotowe roladki smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut w zamkniętym naczyniu i kolejne 10 minut w otwartym. Smacznego! :-)