Wykonanie
Suszone pomidory. Te najsmaczniejsze, to podłużne San Marzano, suszone w słońcu Toskanii.
Suszonych pomidorów użyć można praktycznie do wszystkiego, do
mięs, sałatek, zapiekanek. Doskonałe w połączeniu z włoską
mozzarellą. Kto raz posmakuje, często będzie po nie sięgał przygotowując nowe dania. Połączyłem
suszone pomidory z gorgonzolą, świeżym
tymiankiem i wyszło coś aromatycznie smakowitego.Składniki:1
pierś z kurczaka4 suszone włoskie
pomidory z zalewy5 dkg
ser gorgonzolaSól,
pieprzŚwieży i suszony
tymianekWykonanie:
Pierś z kurczaka rozklepać przez folię. Posolić, oprószyć
pieprzem, posypać
tymiankiem.
Pomidory pokroić w paseczki. Rozłożyć na połowie rozbitej piersi, na
pomidory położyć plaster
sera gorgonzola. Pierś złożyć i grillować z obu stron na patelni grillowej, po około 4 minuty z każdej strony. Patelnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 7 minut. Można podać z plastrami grillowanych świeżych
pomidorów.