Wykonanie
Pamiętam, kiedy pierwszy raz zrobiłam leczo z tego przepisu i
potem gościło ono u nas prawie codziennie - tak posmakowało mojemu mężowi. Jedliśmy je z
chlebem, z kluskami, wszystkie opcje dozwolone:) Jest
paprykowe tak jak powinno być, a do tego czuć nutkę
pomidorów. Co prawda u mnie dzisiaj tylko
ziemniaki z
twarożkiem - po grypie jelitowej przyszła potworna gorączka i brak apetytu, a leczo gościło u nas przed tymi wszystkimi rewelacjami pokarmowymi:)
Potrzebujemy:1 laskę
kiełbasy1
cebulę4
papryki1
cukinięprzecier pomidorowyprzyprawę:
ostrą paprykęKiełbasę i
cukinię kroimy w kostkę,
paprykę i
cebulę w paseczki. Na patelni przysmażamy
cebulę, następnie gdy się zarumieni, dodajemy
kiełbaskę. Lekko przysmażamy i dokładamy
paprykę z
cukinią. Dusimy na małym ogniu przez pół godziny, pilnując aby się nie przypaliło. Dodajemy
przecier pomidorowy (nie koncentrat, przecier można zastąpić
pomidorami w puszce lub świeżymi
pomidorami) i doprawiamy szczyptą
słodkiej papryki. Mojego lecza nie trzeba było solić ani
pieprzyć, wyszło idealne:) Smacznego!