ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Pamiętam, kiedy pierwszy raz zrobiłam leczo z tego przepisu i potem gościło ono u nas prawie codziennie - tak posmakowało mojemu mężowi. Jedliśmy je z chlebem, z kluskami, wszystkie opcje dozwolone:) Jest paprykowe tak jak powinno być, a do tego czuć nutkę pomidorów. Co prawda u mnie dzisiaj tylko ziemniaki z twarożkiem - po grypie jelitowej przyszła potworna gorączka i brak apetytu, a leczo gościło u nas przed tymi wszystkimi rewelacjami pokarmowymi:)
Potrzebujemy:
1 laskę kiełbasy
1 cebulę
4 papryki
1 cukinię
przecier pomidorowy
przyprawę: ostrą paprykę
Kiełbasę i cukinię kroimy w kostkę, paprykę i cebulę w paseczki. Na patelni przysmażamy cebulę, następnie gdy się zarumieni, dodajemy kiełbaskę. Lekko przysmażamy i dokładamy paprykę z cukinią. Dusimy na małym ogniu przez pół godziny, pilnując aby się nie przypaliło. Dodajemy przecier pomidorowy (nie koncentrat, przecier można zastąpić pomidorami w puszce lub świeżymi pomidorami) i doprawiamy szczyptą słodkiej papryki. Mojego lecza nie trzeba było solić ani pieprzyć, wyszło idealne:) Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/03/prosty-przepis-na-pyszne-leczo.html