Wykonanie
Cukiniowe szaleństwo trwa:) Dziś na obiad serwuje bigos z
cukinii. Osobiście chyba nawet wolę ten od klasycznego bigosu z
kapusty. Spróbujcie bo warto a i pracy przy nim nie wiele:)
Składniki:6 małych
cukinii1 kg
kiełbasy suszonej0.7 kg
wędzonego boczku4 duże
cebule300 g
przecieru pomidorowegoWykonanie:
Kiełbasę,
boczek i
cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć bez dodatku tłuszczu.
Cukinie wymyć, obrać i pokroić na kostkę (nie musi być drobna). Gdy
cebula i
mięso będzie już gotowe przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną
cukinie i smażyć w piekarniku przez około godzinę w 200 stopniach, co jakiś czas przemieszać. Po tym czasie, gdy
cukinia będzie już miękka, dodać
sól i
pieprz do smaku. Następnie dodać 300 gram
przecieru pomidorowego, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 20 minut w 200 stopniach.