Wykonanie
Dużo świeżych warzyw, niewielki dodatek
mięsa i powstaje garnek pysznego jedzonka.Składniki:-5 dużych
papryk-4 średnie
cukinie-5
pomidorów-4
cebule-1/2 l
przecieru pomidorowego-1/2 kg
kiełbasy-warzywko-
pieprz-
przyprawa do mięsPomidorom nacinamy skórki i zalewamy je wrzątkiem.
Umytą
paprykę dzielimy na połówki, oczyszczamy z nasion i układamy na blaszce.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut.Pieczenie znacznie poprawia smak
papryki ( wielkie dzięki dla Karinki za podpowiedź ).
Cebulę kroimy w piórka,
kiełbasę w kostkę.
Paprykę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Cukinie obrane ze skórki oraz
pomidory, także obrane ze skórki kroimy w kostkę.
Z
papryki zdejmujemy skórki a miąższ kroimy w kostkę.
Do garnka wlewamy
przecier pomidorowy, dodajemy płaską łyżkę warzywka i zagotowujemy.
Na patelni podsmażamy
kiełbasę a do wrzącego przecieru wrzucamy
cebulę.
Kiedy zacznie bulgotać dodajemy
cukinię.Ponownie doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kolejno
pomidory,
paprykę i
kiełbasę.
Dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku
pieprzem i
przyprawą do mięs,zmniejszamy ogień i gotujemy przez godzinę.
Możemy zwiększyć proporcje składników i leczo będziemy
mieć na zapas w słoikach.Wystarczy wrzące przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.
Smacznego!