Wykonanie
Podroby mają dość spore
grono przeciwników, których odrzuca sama myśl, że to
podroby. Szczerze się przyznam, że kiedyś byłam ogromnie zdziwiona tym faktem. U mnie w rodzinie od zawsze obecne są
wątróbki, żołądki,
serca. Mało tego, dla nas to była wielka uczta kiedy babcia usmażyła nam pyszną
wątróbkę z
jabłkiem.I właśnie szukając inspiracji na dzisiejszy obiad, nagle poczułam chęć na smaki mojego dzieciństwa . Gulasz z
żołądków drobiowych z
pieczarkami. Podany z
kaszą i surówką z
kiszonej kapusty lub z
ogórkiem kiszonym.... wprost wymarzony obiad .
Składniki: (dla 3 osób)ok. 1/2kg
żołądków drobiowych2 duże
pieczarkiziele angielskieliść laurowykostka rosołowałyżeczka
koncentratu pomidorowegokromka
chleba do zagęszczeniaSposób przyrządzenia:Żołądki płuczemy i kroimy w większą kostkę. Jeszcze raz porządnie płuczemy, do momentu, w którym
woda będzie czysta. Wrzucamy do rondla, zalewamy
wodą tak, aby wszystko przykryła.
Gotujemy tak około 30minut. Wymieniamy
wodę. I gotujemy następne 30 minut. W trakcie dodajemy
ziele angielskie i
liść laurowy oraz
kostkę rosołową.
Pieczarki dobrze płuczemy i kroimy w większą kostkę. Do żołądków dodajemy łyżeczkę koncentratu i
pieczarki. Gotujemy do miękkości.
Do zagęszczenia powstałego sosu używam starej, dobrej metody moich babć, czyli kromki
chleba. Wrzucam do garnka małe kawałki i gotuję jeszcze przez 10-15 minut.Smacznego!http://www.comfortfood.pl/