ßßß Cookit - przepis na Żołądki w parze z pieczarką

Żołądki w parze z pieczarką

nazwa

Wykonanie

Podroby mają dość spore grono przeciwników, których odrzuca sama myśl, że to podroby. Szczerze się przyznam, że kiedyś byłam ogromnie zdziwiona tym faktem. U mnie w rodzinie od zawsze obecne są wątróbki, żołądki, serca. Mało tego, dla nas to była wielka uczta kiedy babcia usmażyła nam pyszną wątróbkę z jabłkiem.
I właśnie szukając inspiracji na dzisiejszy obiad, nagle poczułam chęć na smaki mojego dzieciństwa . Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami. Podany z kaszą i surówką z kiszonej kapusty lub z ogórkiem kiszonym.... wprost wymarzony obiad .
Składniki: (dla 3 osób)
ok. 1/2kg żołądków drobiowych
2 duże pieczarki
ziele angielskie
liść laurowy
kostka rosołowa
łyżeczka koncentratu pomidorowego
kromka chleba do zagęszczenia
Sposób przyrządzenia:
Żołądki płuczemy i kroimy w większą kostkę. Jeszcze raz porządnie płuczemy, do momentu, w którym woda będzie czysta. Wrzucamy do rondla, zalewamy wodą tak, aby wszystko przykryła.
Gotujemy tak około 30minut. Wymieniamy wodę. I gotujemy następne 30 minut. W trakcie dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz kostkę rosołową.
Pieczarki dobrze płuczemy i kroimy w większą kostkę. Do żołądków dodajemy łyżeczkę koncentratu i pieczarki. Gotujemy do miękkości.
Do zagęszczenia powstałego sosu używam starej, dobrej metody moich babć, czyli kromki chleba. Wrzucam do garnka małe kawałki i gotuję jeszcze przez 10-15 minut.
Smacznego!
http://www.comfortfood.pl/
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2014/05/zoadki-w-parze-z-pieczarka.html