ßßß Cookit - przepis na "Sushi" z kaszą jaglaną i wędzoną makrelą

"Sushi" z kaszą jaglaną i wędzoną makrelą

nazwa

Wykonanie

Składniki:
350 g kaszy jaglanej
5 łyżek octu ryżowego
3 łyżki cukru
6 listków nori
200 g wędzonej makreli oczyszczonej ze skóry i ości
ogórek pokrojony w słupki (bez pestek)
szczypiorek
papryka pokrojona w paski
kanapkowy serek śmietankowy
sos sojowy
pasta wasabi
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie wypłukałam w gorącej, zimnej i gorącej wodzie. Zagotowałam 4 szklanki wody i wrzuciłam kaszę. Gotowałam pod przykryciem około 20 minut - do wchłonięcia wody. Zostawiłam do wystudzenia.
Ocet ryżowy wymieszałam dokładnie z cukrem (aż cukier się rozpuścił) i dodałam do chłodnej kaszy. Delikatnie wymieszałam.
Liść nori układałam na macie (błyszczącą stroną do maty), cienko smarowałam kaszą, zostawiając wolny poziomy pasek o szerokości 1,5 cm na górnym brzegu nori.
Poziomo na dolnym brzegu układałam: pasek serka kanapkowego, kawałki makreli, paprykę, ogórka i szczypiorek.
Górny pusty pasek nori zwilżałam delikatnie wodą. Zwijałam ciasno, pomagając sobie matą.
Gotową rolkę kroiłam na kawałki.
Podawałam z sosem sojowym z wasabi.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2015/10/sushi-z-kasza-jaglana-i-wedzona-makrela.html