Składniki:350 g kaszy jaglanej5 łyżek octu ryżowego3 łyżki cukru6 listków nori200 g wędzonej makreli oczyszczonej ze skóry i ościogórek pokrojony w słupki (bez pestek)szczypiorekpapryka pokrojona w paskikanapkowy serekśmietankowysos sojowypasta wasabiPrzygotowanie:Kaszę dokładnie wypłukałam w gorącej, zimnej i gorącej wodzie. Zagotowałam 4 szklanki wody i wrzuciłam kaszę. Gotowałam pod przykryciem około 20 minut - do wchłonięcia wody. Zostawiłam do wystudzenia.Ocet ryżowy wymieszałam dokładnie z cukrem (aż cukier się rozpuścił) i dodałam do chłodnej kaszy. Delikatnie wymieszałam.Liść nori układałam na macie (błyszczącą stroną do maty), cienko smarowałam kaszą, zostawiając wolny poziomy pasek o szerokości 1,5 cm na górnym brzegu nori.Poziomo na dolnym brzegu układałam: pasek serka kanapkowego, kawałki makreli, paprykę, ogórka i szczypiorek.Górny pusty pasek nori zwilżałam delikatnie wodą. Zwijałam ciasno, pomagając sobie matą.Gotową rolkę kroiłam na kawałki.Podawałam z sosem sojowym z wasabi.