Wykonanie
Muszę przyznać, że kiedyś nie przepadałam za sernikami, zawsze wydawały mi się ciężkie i suche. Zmieniło się to za sprawą tego oto przepisu. Lekki i delikatny jak chmurka sernik dosłownie rozpływa się w ustach. Teraz to jedno z moich ulubionych ciast. Zdecydowanie warto wypróbować.SKŁADNIKIKruche ciasto:1 szkl.
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 szkl.
cukru1 łyżeczka
smalcu5 dag
masła1
jajko1
żółtkoMasa serowa:700 g
sera do serników1/4 szkl.
oleju1/2 szkl.
cukru1,5 szkl.
mleka1
budyń waniliowy1 całe
jajko2
żółtka1/4
olejku pomarańczowegorodzynki lub
żurawinaBeza:pozostałe
białka1/2 szkl.
cukruWszystkie składniki kruchego ciasta wymieszać rękoma w dużej misce. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji, wylepić dno i
boku tortownicy o średnicy 24 cm. (Lub blaszki, u mnie 25x30 cm)Ciasto jest dosyć klejące i takie powinno być.Składniki masy serowej umieścić w misie miksera i dokładnie zmiksować (uwaga, może chlapać).Gładką masę
serową (powinna być płynna) ostrożnie wlewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na ok 50-60 min. Pod koniec pieczenia ubijamy pozostałe
białka na sztywną pianę, stopniowo dodając
cukru. Powstałą
bezą smarujemy upieczone ciasto i zapiekamy ponownie przez 15 min. Wierzch
bezy można posypać
płatkami migdałów.Smacznego :)