Wykonanie
Jeśli tak jak ja jesteście kokosoholikami i możecie jeść
kokosowe produkty na okrągłą na pewno posmakują wam nasze lekkie i zdrowe, domowe bounty. W konsystencji dosyć podobne do oryginału, choć na pewno nie takie obrzydliwie słodkie. Nuta
kokosa flirtująca z
wanilią i
gorzką czekoladą to coś co lubię najbardziej. Bazą batonika jest niezawodna
kasza jaglana, która nadaje wszystkiemu gładkiej konsystencji i aksamitnego smaku. Zdziwicie się co można z niej wyczarować.Jaglanka to druga najzdrowsza - po gryczanej - dobrze nam znana
kasza. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna, a dzięki sporej zawartości
białka sycąca. Co ciekawe działa oczyszczająco - jeżeli więc chcemy pozbyć się z organizmu toksyn możemy zafundować sobie tygodniową dietę jaglankową, przepijaną ciepłą
wodą. Składniki w niej zawarte poprawią wygląd skóry, paznokci i włosów, poprawią pamięć - dzięki lecytynie, a spożywane regularnie potrafią nawet zmniejszać mdłości towarzyszące ciąży.*******************************************************************************
Home -made Bounty bars - without remorse!If you're cocoholic like me and you can eat coconut p roducts all the
time you will definitely
love our light and healthy, homemade Bounty bars . The texture is quite similar to the original,though certainly not as sickeningly sweet. Coconut note flirting with vanilla and dark chocolate is what I like the
most . The base of our bar is made of millet,which gives everything a smooth texture and velvety taste. Be surprised how good it tastes!Millet gruel is the second healthiest - after the buckwheat - well- known groat . It does not contain gluten, it is easy to digest, and thanks to large amount of protein -
very nutritious . If we want to get rid of toxins from the
body, we can treat ourrselves with a weekly millet gruel - diet and
drink warm water along with it. The ingredients contained in it will improve the skin, nails and hair,improve memory - due to lecithin content . Consumed regularly it can even reduce the nausea associated with pregnancy.
czas przygotowania: noc moczenia
kaszy + ok. 2 hCzego potrzebujesz na 10 batoników1/2 szkl
kaszy jaglanej1 1/2 szkl
wody + później 1 szkl
wody150 g
wiórków kokosowychdowolny słodzik - u mnie 1 1/2 łyżki
cukru2 laski
wanilli (opcjonalnie)150 g
gorzkiej czekolady powyżej 70% + ok. 100 ml
wodystewia do dosłodzenia
czekoladyCo teraz?1. Zalej
kaszę 1 1/2 szklanki
wody i namocz przez noc .2. Następnego dnia, dolej do
kaszy jeszcze szklankę
wody (pozostaw
wodę z dnia poprzedniego) i gotuj wszystko pod przykryciem na średnim ogniu, aż
kasza wchłonie większość
wody i rozgotuje się. Mieszaj od czasu do czasu.3. W garnku powinno zostać ok. 2 łyżki niewchłoniętej
wody. Na tym etapie wyłącz gaz, dodaj
wiórki kokosowe,
cukier i ziarenka
wanilii. Wszystko dokładnie zgnieć widelcem, aż uzyskasz jednolitą masę. Przełóż do plastikowego pojemnika i wyrównaj ładnie powierzchnie. (wielkość pojemnika zależy od tego jaką grubość batoników chcesz uzyskać)4. Schowaj masę do lodówki na co najmniej 40 minut.5. W kąpieli
wodnej rozpuść
czekoladę. Dodawaj do niej
wody do momentu aż otrzymasz półpłynną konsystencję. Ja dodatkowo dosłodziłam ją
stewią ale ty nie musisz tego robić.6. Delikatnie odwróć pojemnik ze schłodzoną masą
kokosową i wyjmij jego zawartość na płaską powierzchnię. Wierzch polej roztopioną
czekoladą. Pokrój wszystko na równe kawałki i schowaj do lodówki na 30 min - aż
czekolada zastygnie.7. Odwróć batoniki na drugą stronę i polewaj
czekoladą, rozsmarowując ją na całej ich powierzchni. Wzorki na górze zrobiłam przy pomocy plastikowego widelca.8. Kiedy
czekolada zastygnie batoniki są gotowe do spożycia. Smacznego :)
Home -made Bounty bars - without remorsepreparation
time: night of soaking millet + approximately 2 hWhat do you need for 10 bars1/2 cup millet1 1/2 cup water + 1 cup of water later150 g shredded coconutany sweetener - I used 1 1/2 tablespoons sugar2 sticks vanilla(optional)150 g of dark chocolate about 70% coco + 100 ml of water
stevia for sweetening chocolateNow what?1.
Pour millet with 1 1/2 cups of water and soak overnight.2,The next day,
pour the millet with one
more glass of water(cook with the water from the previous day)and cook everything covered over medium heat until the millet will absorb
most of the water and will become overcooked . Stir from
time to
time.3. There should be left about 2 tablespoons of unabsorbed water in the pot. At this point,turn off the gas, add the grated coconut, sugar and vanilla bean . Smash everything with a fork . Transfer to a plastic container and align nicely surfaces.(the size of the container depends on the thickness of the bars that you want to have)4. Store mixture in the fridge for at least 40 minutes.5. Dissolve the chocolate in a water bath,. Add water to it until you receive semiliquid consistency. I also sweeten it with
stevia but you do not have to do that .6. Gently turn the coconut
mass of the container and transfer it onto a flat surface.
Pour the top of it with melted chocolate . Cut everything into equal pieces and store in the fridge for 30 minutes - until the chocolate hardens .7. Turn the bars to the other
side and
pour chocolate,smearing it all over their surface. I made patterns on the top with a plastic fork.8. When the chocolate cools down the chocolate bars are ready to eat. Enjoy :)