ßßß Cookit - przepis na Czekoladowo-kokosowa jaglanka

Czekoladowo-kokosowa jaglanka

nazwa

Wykonanie

Jaglanka to druga najzdrowsza - po gryczanej - dobrze nam znana kasza. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna, a dzięki sporej zawartości białka sycąca. Co ciekawe działa oczyszczająco - jeżeli więc chcemy pozbyć się z organizmu toksyn możemy zafundować sobie tygodniową dietę jaglankową, przepijaną ciepłą wodą. Składniki w niej zawarte poprawią wygląd skóry, paznokci i włosów, poprawią pamięć - dzięki lecytynie, a spożywane regularnie potrafią nawet zmniejszać mdłości towarzyszące ciąży.
Dopiero niedawno odkryłam, że jaglanka świetnie smakuje w akompaniamencie naturalnego kakao i wiórków kokosowych. W życiu bym nie pomyślała! Do tego wystarczy posłodzić do smaku dowolnym słodzidłem - ksylitol, zwykły cukier, cukier trzcinowy, etc. Nie polecam stewii bo zabiera tej potrawie cały urok. Musicie tego koniecznie spróbować!
*********************************************************************************
Chocolate- coconut millet
Millet gruel is the second healthiest - after the buckwheat - well- known groat . It does not contain gluten, it is easy to digest, and thanks to large amount of protein - very nutritious . If we want to get rid of toxins from the body, we can treat ourrselves with a weekly millet gruel - diet and drink warm water along with it. The ingredients contained in it will improve the skin, nails and hair,improve memory - due to lecithin content . Consumed regularly it can even reduce the nausea associated with pregnancy.
Only recently I discovered that millet gruel tastes great in the accompaniment of natural cocoa and dried coconut . J ust sweet it to taste any kind of sweetener - xylitol, plain sugar, cane sugar, etc.. I do not recommend stevia because it takes all the charm of this dish . You have to try this !
czas przygotowania: 15 min
Czego potrzebujesz na 1 osobę?
1/3 szkl kaszy jaglanej
2/3 szkl wody
1 łyżeczka naturalnego kakao
1 łyżka wiórków kokosowych
cukier do smaku
Co teraz?
1. Kaszę zalej wodą i gotuj ok 15 min. Mieszając od czasu do czasu.
2. Kiedy jest miękka dodaj kakao, wiórki kokosowe, posłódź do smaku i zajadaj :)
Chocolate- coconut millet
preparation time: 15 minutes
What do you need for 1 person?
1/3 cup millet groal
2/3 cup water
1 teaspoon natural cocoa
1 tbsp desiccated coconut
sugar to taste
Now what?
1. Pour water,grits and cook for about 15 minutes . Stirring from time to time.
2. When it is soft add the cocoa, coconut,sweet to taste and eat :)
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/02/czekoladowo-kokosowa-jaglanka.html