ßßß Cookit - przepis na 662. owsianka w innej formie i biszkopciki z patelni.

662. owsianka w innej formie i biszkopciki z patelni.

nazwa

Wykonanie

Owsianka zapieczona w formie babeczek. Smak ma jak dla mnie najlepszy z możliwych, dzięki maśle z nerkowców . Zaś jako dodatek kremowy twarożek - naturalnie słodki za sprawą daktyli oraz 100% dżemu malinowego . Z wierzchu lekko chrupiąca, a w środku nieco wilgotna i ciągnąca. Kolejny dowód na to, że owsianka nie tylko musi lądować w miseczce ;)
pieczona owsianka z masłem z nerkowców podana z kremowym, malinowo-daktylowym twarożkiem
baked oatmeal with cashew nut butter served with creamy, raspberry-dates cottege cheese
Składniki:
- 6 łyżek płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka
- białko małego jaja
- łyżka syropu klonowego (lub miodu/syropu z agawy/itp.)
- kopiasta łyżeczka masła z nerkowców
Płatki owsiane zalać na noc mlekiem. Rano połączyć dokładnie z resztą składników i przełożyć do foremek na babeczki (można też zapiec w jednej większej). Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok.30 min. Smacznego!
twarożek: kremowy serek twarogowy połączony z łyżka naturalnego dżemu malinowego oraz posiekanymi daktylami - odłożony na noc do lodówki, dzięki czemu nabrał jeszcze intensywniejszej słodyczy daktyli
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Wczoraj, jakoś tak pod wpływem chwili, naszła mnie ochota na placuszki. Wyszły tak grube i puchate! Smakowały dosłownie jak biszkopty :)
kukurydziano-orkiszowe placuszki z musem jabłkowo-truskawkowym
cornmeal and spelt flour pancakes with apple-strawberry mousse
Dziś odpowiadam na nominację nimhe i . 11 faktów, które przedstawiam Wam o sobie. Co mi serce i głowa podpowiedziało to napisałam...
1. Już połowa liceum za mną i mimo, iż jeszcze tyle przede mną to ambitnie myślę o przyszłości jaka mnie czeka, bo marzenia mam nie takie małe i jestem z dnia na dzień coraz bardziej przekonana ich spełnienia.
2. Staram się być pozytywną osobą, pełną optymizmu… Jednak nie zawsze łatwo mi to przychodzi. Czasami iż potrafię radością ludzi zarazić to sama ukrywam w sobie mniej przyjemne uczucia. Zresztą każdy miewa gorsze chwile.
3. Szczera jestem . Zawsze mówię to co myślę, ale potrafię przy tym być taktowna. To co powinnam zachować dla siebie, zachowuję.
4. Bardzo wrażliwa ze mnie osoba . Łatwo się wzruszam, nie tylko na filmach. Często przeżywam różne chwilę w życiu wraz z innymi osobami. Mimo tego staram się być odporna na wszelkie trudności.
5. Kocham angielski . Tak szczerze i to bardzo. Kultura Wielkiej Brytanii mnie fascynuje i też przyszłość swoją tam planuje.
6. Jak wiecie – uwielbiam owsianki ! Mam po prostu jakiegoś bzika na ich punkcie, ale jak tu nie mieć, kiedy są tak smaczne. Im dłużej prowadzę bloga tym więcej pomysłów mam na wykorzystanie owsa i to mi się bardzo podoba.
7. Nie mam dnia bez jabłka . Jakoś tak po prostu to już chyba mój codzienny nawyk, że po nie sięgam. Zawsze co najmniej jedno zjadam. I jak to się zwykle mawia: „An apple a day give a doctor away” :)
8. W wolnym czasie kiedy już naprawdę nie wiem co ze sobą zrobić leżę do góry brzuchem i słucham muzykę. Rzadko się to zdarza, ale tak leniwa też potrafię być .
9. Za dużo rozmyślam . Nie mówię, że przemyślenia są złe. Jednak czasami zbyt wiele potrafi porządnie namieszać w głowie, dlatego kontroluję swoje myśli tzn. próbuję…
10. Mimo, iż jak w 8 punkcie pisałam, potrafię być leniwa to ciągle muszę mieć coś do zajęcia . Zazwyczaj jest to nauka. Jednak chętnie chwytam też po dobrą książkę, oglądam ciekawy film, przeglądam wiadomości czy też coś tworzę, wymyślam. Dla przyjemności uczyć się nowych rzeczy też bardzo lubię.
11. Są takie rzeczy, o których zapomniałam czy też najzwyczajniej je zaniedbałam i bardzo chciałabym do nich powrócić, odświeżyć umiejętności, zainteresowania. Po prostu zająć się czymś co przyniesie mi radość.
Myślę, że to wszystko co na dzień dzisiejszy przyszło mi do głowy. Dla mnie najważniejsze jest to, że JESTEM SOBĄ i nikogo nie udaje. Wtedy człowiek czuje się najlepiej.
Miłego dnia! :)
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/04/662-owsianka-w-innej-formie-i.html