Wykonanie
To
sałatka bez której nie wyobrażam sobie spotkań z przyjaciółmi i rodziną w KokoszkoLandzie. Jest częstym gościem na naszym
stole.Dla lepszego efektu estetycznego najlepiej podawać
sałatkę w przezroczystym naczyniu. Dzięki warstwowemu położeniu
sałatka zyskuję ciekawy wygląd (a je się przecież też oczami).
Sałatka na zdjęciach jest zrobiona z podwójnej ilości składników.Składniki1 słoik marynowanego
selera1 puszka
kukurydzy1
por1 puszka
ananasa w kawałkach30 g
szynki konserwowej3 duże
jabłka4 gotowane
jajkamały słoiczek
majonezuzielona
cebula30 g
żółtego seraDo szerokiego naczynia wykładać po kolei składniki, tak żeby każda warstwa przykryła poprzednią. Dno wyścielić
selerem potem wsypać
kukurydzę i dalej: pokrojonego w drobne paski
surowego pora i
ananasa z puszki, pokrojoną na małą kostkę
szynkę,
jabłka oraz
jajka. Na całej powierzchni sałatki rozprowadzić grubą warstwę
majonezu.Zieloną
cebulę pokroić na drobne kawałki i równo rozsypać na
majonez.
Żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wyłożyć na wierzch sałatki.
Przed podaniem najlepiej odstawić
sałatkę na kilka godzin do lodówki, dzięki temu jej smak będzie bardziej wyrazisty.
Sałatkę nakładamy za pomocą dwóch dużych łyżek, którymi sięgamy aż do samego dna naczynia, tak żeby na talerzu znalazły się wszystkie warstwy.
SMACZNEGO!