ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z jostą i galaretką

Ciasto czekoladowe z jostą i galaretką

nazwa

Wykonanie

Pulchny czekoladowy biszkopt przełożony cienką warstwą galaretki z josty, pyszny kakaowy krem, na to owoce josty zalane galaretką z tych owoców. Bardzo smaczna całość.
Jostę można zastąpić innymi owocami, np. malinami, jagodami, borówką.
Przepis na biszkopt: Moje Wypieki .
Składniki na formę o wymiarach 21 x 25 cm:
Czekoladowy biszkopt (1 szklanka = 250 ml, 1 łyżeczka = 5 ml):
0,45 szklanki oleju rzepakowego
0,3 szklanki wody
0,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
Wszystkie składniki zagotować i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
Dodatkowo:
3 jajka, białka i żółtka oddzielnie, w temp. pokojowej
0,3 szklanki cukru
0,9 szklanki przesianej mąki pszennej
0,6 łyżeczki proszku do pieczenia
0,6 łyżeczki sody oczyszczonej
3-4 łyżki galaretki z josty
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i kontynuować miksowanie, aż do uzyskania gładkiej, sztywnej konsystencji. Dodać żółtka i zmiksować. Wlać wystudzoną mieszankę kakaową i delikatnie wymieszać za pomocą łopatki.
Dodać suche składniki i znów bardzo delikatnie połączyć łopatką.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch i piec ok. 35-40 minut do "suchego patyczka". Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ostrożnie oddzielić nożykiem ciasto od brzegów formy. Odkleić papier do pieczenia z ciasta, a następnie przekroić go na dwa równe blaty.
Pierwszy umieścić w formie, posmarować go cienką warstwą galaretki z josty i przykryć drugim blatem. Schować do lodówki na czas przygotowania kremu.
Krem kakaowy:
3 żółtka
50 g cukru
250 ml mleka
25 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
125 g masła, w temp. pokojowej
ok. 300 g josty, umytej, oczyszczonej z ogonków
Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać kakao, mąkę oraz 50 ml mleka i dobrze połączyć wszystkie składniki.
Resztę mleka zagotować. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlać rozrobioną mieszankę. Postawić z powrotem na palniku i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gotowy krem przykryć kawałkiem folii spożywczej tak, by folia dotykała kremu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło zmiksować do otrzymania kremowej konsystencji. Następnie stopniowo dodawać masę budyniową i miksować na średnich obrotach, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a krem będzie puszysty i gładki.
Gotową masę wyłożyć na czekoladowy biszkopt. Równomiernie rozsmarować. Na wierzchu rozsypać owoce i delikatnie wcisnąć je w krem. Schować do lodówki.
Galaretka jostowa:
2 szklanki gorącej wody
ok. 0,3 szklanki cukru
sok z 1 cytryny
2,5 łyżeczki żelatyny
kilka łyżeczek (do smaku) galaretki z josty
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawiać do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub wkładając na kilka sekund do mikrofalówki.
W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę z josty, doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec wmieszać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do wystygnięcia.
Gdy zacznie tężeć wylać na ciasto i schować do lodówki do całkowitego stężenia.
Uwaga: Taką galaretkę można również przygotować z innych owoców, np. borówek, gotując owoce w 2 szklankach wody, aż oddadzą swój kolor i aromat. Następnie doprawić cukrem oraz sokiem z cytryny i dodać żelatynę.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/07/ciasto-czekoladowe-z-josta-i-galaretka.html