Wykonanie
1 szklanka
mąki125 g zimnego
masła, pokrojonego na kawałki1/4 szklanka
cukru pudru1
żółtko (
białko zachować do kwiatów)szczypta
soli1 łyżka lodowatej
wodyMąkę,
sól i
cukier puder przesiać do misy malaksera. Dodać
masło i obrócić kilka
razy, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Dodać
żółtko i obrócić jeszcze kilka
razy. W razie potrzeby dodać łyżkę
wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.Tortownicę wysmarować
masłem lub wyłożyć pergaminem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.Ciasto rozwałkować na wysypanej
mąką stolnicy na placek większy niż dno tortownicy. Wyrównać brzegi odcinając nożykiem, nawinąć ciasto na wałek i przenieść na formę. Lekko zagiąć brzegi, tworząc niski rant.Nakłuć spód widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przykryte papierem do pieczenia lub folią kilkanaście minut, aż rant nabierze złotej barwy.Polewa różana:220 g
konfitury z
płatków róży1/4 szklanki
cukru pudrusok z 1/2
cytrynyW małym rondlu podgrzać
cukier z
sokiem cytrynowym, cały czas mieszając. Dodać
konfiturę, wymieszać i chwilę podgrzewać razem.Dwie łyżki płynu bez
płatków odłożyć na
lukier.Resztę ostudzić i rozprowadzić równą warstwą na kruchym spodzie. Masa nie powinna być zbyt wodnista. W razie konieczności odlać więcej płynu.
Lukier:2 łyżki otartej
skórki cytrynowej1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki płynu z
płatków różyWszystkie składniki włożyć do rondla. Podgrzewać, stale mieszając, do utworzenia się lukru. Stróżkami udekorować mazurek. Odstawić, by całość stężała.Kwiaty oprószone
cukrem:jadalne kwiaty (najlepiej
płatki róż, u mnie
płatki bratków)1
białko1 szklanka drobno zmielonego
cukru (można rozdrobnić go w moździerzu)