Wykonanie
Przyszedł czas na letnią tartę :) Kruchy spód, mocno
cytrynowy, słodko-kwaśny krem (ten kolor!) i chrupiąca z zewnątrz
beza. Najlepiej smakuje w towarzystwie
owoców – z
truskawkami tworzy świetny duet :) Może nie jest to ciasto błyskawiczne w wykonaniu, ale warto chwilę poświęcić dla tego smaku ;)LEMON MERINGUE PIE – TARTA CYTRYNOWA Z
BEZĄSkładniki:1 ½ szklanki
mąki 210głyżka
cukru pudru140g zimnego
masła3
żółtka2 łyżki zimnej
wodyDodatkowo (krem):szklanka
mąki kukurydzianej1 ½ szklanki
cukru pudruszklanka
soku z cytryny½ szklanki
wody2 łyżki
skórki z cytryny100g
masłażółtkoI jeszcze (
beza):3
białka100g
cukruMąkę,
cukier puder i
masło wymieszać do powstania grudek. Dodać
żółtka i
wodę i wyrobić do powstania gładkiego ciasta. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny, po tym czasie wyłożyć
ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i piec w temperaturze 220°C przez 10-15 minut (u mnie tylko 8 minut). Wystudzić.Wymieszać
mąkę kukurydzianą z
cukrem, dodać
sok z cytryny i
wodę i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotować na dużym ogniu, mieszając, aż mieszanka zacznie gęstnieć. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez minutę, zdjąć z ognia, dodać
skórkę z cytryny,
masło i
żółtko i dokładnie wymieszać. Całość ostudzić i wyłożyć krem na spód tarty. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając
cukier. Wyłożyć na tarty i piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 10 minut (
beza powinna być twarda z wierzchu i miękka w środku).Przepis pochodzi z programu „Ugotowani” (http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-karoliny-grzesiczak-4-sezon-wroclaw,82666.html)