Wykonanie
Borówek u mnie dostatek, stąd pomysł na drożdżówki z tymi cudnymi
owocami. Piękny kolor lukru to również zasługa
borówek. Lubię robić
ciasto drożdżowe, bo
skróciłam czas pracy nad nim do minimum. Używam
drożdży instant, bo nie trzeba robić zaczynu, a żeby szybciej wyrosło wkładam je do lekko nagrzanego piekarnika. Dzięki tym zabiegom wcale nie
traci na swojej jakości.Składniki na 14 bułeczek po 70 g:Ciasto:500 g
mąki pszennej1 opakowanie (7 g) suchych
drożdży instant1-2 szklanki ciepłego
mleka1
jajko55 g
cukru2 szczypty
soli50 g rozpuszczonego
masła, może być ciepłe
Mąkę przesiać do miski, wsypać
drożdże,
cukier oraz
sól, wbić
jajko i dolać pół szklanki
mleka. Zagnieść ciasto, w trakcie dolewając drugą połowę ciepłego
mleka. Jeżeli ciasto nadal jest zbyt zwarte dodać więcej
mleka (często zależy to od rodzaju użytej
mąki). Następnie stopniowo wlewać ciepłe
masło i wyrabiać ciasto, aż stanie się lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Aby przyspieszyć ten proces można wstawić miskę z
ciastem do lekko nagrzanego (50°C) piekarnika.W tym czasie przygotować nadzienie.Nadzienie:200 g
białego sera2-4 łyżki
jogurtu naturalnegocukier do smaku2 łyżki
cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegook. 1,5 szklanki
borówek amerykańskichDodatkowo:
jajko roztrzepane z łyżką
mleka, do posmarowania
Ser zblendować z
jogurtem,
cukrem i ekstraktem, ewentualnie rozgnieść widelcem. Nie powinien być zbyt rzadki. Odstawić na bok.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną
mąką i zagnieść jeszcze raz. Podzielić na 14 części po 70 g, ważąc każdą, by były jednakowej wielkości. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zachowując odstępy. Odstawić do napuszenia na 20-30 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.Następnie dnem niedużej szklanki (np. literatki), oprószonej
mąką, pośrodku każdej bułeczki zrobić wgłębienie. Nałożyć porcję
twarożku oraz kilka
borówek.Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułeczki roztrzepanym
jajkiem. Piec przez ok. 20 minut. Jeżeli przed tym czasem bułeczki zaczną się przypalać z wierzchu, można przykryć je folią aluminiową. Natomiast trzeba zwrócić uwagę na to, by spód bułeczek również się zezłocił. Odstawić do wystygnięcia.
Borówkowy lukier:ok. pół szklanki
borówek2-3 łyżki
wodycukier puder, tyle ile zabierze sos
borówkowyBorówki podgrzać w rondlu z niewielką ilością
wody, aż zmiękną i puszczą sok. Przetrzeć przez sitko. Do otrzymanego sosu
borówkowego stopniowo dodawać
cukier puder, ucierając łyżką na
lukier. Jeżeli
lukier wyjdzie zbyt gęsty, dodać odrobinę
wody.Polukrować bułeczki. Odstawić do zastygnięcia.Życzę smacznego!




