Wykonanie
Klasyczne babeczki Red Velvet zawsze sprawdzą się w Walentynki. U mnie w wersji mini. Przepis zaczerpnęłam z tej strony, ale zmniejszyłam ilość składników o połowę. Wystarcza na upieczenie 12 babeczek normalnej wielkości lub 24 mini. Proporcje kremu zmieniłam zupełnie.Składniki na 12 sztuk normalnych lub 24 mini:Ciasto:140 g
cukru55 g miękkiego
masła1
jajko160 g
mąki1 łyżka
kakao1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/2 szklanki
maślanki1/2 łyżeczki
octu1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/4 łyżeczki
czerwonego barwnika spożywczego (użyłam w proszku)Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.W misie miksera na średnich obrotach ubić
masło z
cukrem przez 3 minuty, aż masa stanie się puszysta. Dodać
jajko, zmiksować do połączenia się składników.W jednej misce wymieszać
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól. W drugiej
maślankę,
ocet, ekstrakt oraz barwnik.Do masy z
masła na zmianę (w 3 partiach) dodawać składniki suche i mokre, zaczynając od suchych, a kończąc na mokrych.Napełnić papilotki do 3/4 wysokości i piec ok. 18-22 minut (mini babeczki 16 minut) do "suchego patyczka". Pozostawić do wystygnięcia.Krem:130 g miękkiego
masła400 g kremowego
serka, w temp. pokojowej1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegowiśnie koktajlowe do dekoracjiZmiksować
serek i
masło przez ok. 3 minuty. Dodać ekstrakt oraz
cukier puder i jeszcze chwilę ubić.Za pomocą szprycy z okrągłą końcówką wyciskać krem na babeczki, po czym ostrożnie potrząsnąć i pozwolić mu się delikatnie rozlać na powierzchni. Udekorować wisienkami.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: