Wykonanie
Przez nadmiar obowiązków okrutnie zaniedbałam bloga i gotowanie. Jednak teraz wracam z babeczkami red velvet i głową pełną pomysłów na kolejne wpisy.Do tej
pory umieszczałam tu przepisy na szybkie i bardzo proste dania. Te cupcakes wymagają od nas trochę więcej pracy, jednak uważam, że warto się troszkę wysilić, bo efekt jest powalający!Potrzebujemy:ciasto na 12 babeczek:1 1/4 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
maślanki1 łyżka
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1/2 łyżeczki
czerwonego barwnika spożywczego1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
octu60 g
masła1
jajkoszczypta
solikrem:200 g
serka Philadelphia200 ml
śmietany 36%1/2 szklanki
cukru pudru1/2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiZaczynamy od przesiania
mąki,
kakao,
soli i
proszku do pieczenia. Ucieramy
masło mikserem, dodajemy do niego
cukru i ekstraktu, a na koniec wbijamy
jajko, wciaż miksujemy aż do połączenia się składników. Do osobnego naczynia wlewamy
maslankę i dodajemy do niej barwnik i mieszamy łyżką (musimy uważać z barwnikiem, bo dodanie go w zbyt dużej ilości sprawi, że przy jedzeniu pofarbujemy sobie zęby na czerwono!).Włączamy mikser i ponownie miksujemy masę z
masłem. Stopniowo dodajemy do niej wszystkie składniki, które znajdują się w pozostałych naczyniach. Nie przerywamy aż do całkowitego połączenia się składników. W międzyczasie łączymy
ocet z
sodą (będzie trochę buzować) i dodajemy do naszej masy, ponownie miksujemy.Przekładamy ciasto do formy na muffinki i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika (175 C). Babeczki pieczemy przez około 20 minut. Po wyjęciu odkładamy je do całkowitego ostudzenia.W tym czasie możemy zająć się kremem. Ucieramy
serek mikserem, dodajemy
cukier puder i ekstrakt
waniliowy, cały czas miksujemy. Na sam koniec dolewamy do masy
śmietany, nie przestajemy miksować aż do momentu, kiedy masa będzie sztywna. Nakładamy krem na babeczki i gotowe!