ßßß Cookit - przepis na Zapraszam na przepyszną zupę z młodek kapusty włoskiej

Zapraszam na przepyszną zupę z młodek kapusty włoskiej

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowa łyżka oliwy, którą dodajemy do soczewicy
1 cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 marchew, pokrojona w cienkie półplasterki
450 g młodej kapusty włoskiej, drobno poszatkowanej
400 g pomidorów w sosie własnym, pokrojonych w kostkę
pół łyżeczki tymianku
2 listki laurowe
1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego lub ostatecznie 1 bulionetka
450 ml wody
sól, pieprz
świeża kolendra lub natka pietruszki
szklanka czerwonej soczewicy
Wlać oliwę do garnka i ustawić na średni ogień. Dodać cebulę, czosnek, marchew i dusić przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać kapustę włoską i całość dusić jeszcze 2 minuty.
Dodać pomidory, tymianek, listek laurowy, wlać bulion i całość doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ognień i gotować jeszcze około 45 minut, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając.
W tym samym czasie w osobnym garnku zalać wodą soczewicę z drugim listkiem laurowym, dodać oliwy z oliwek, posolić i doprowadził do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż soczewica będzie miekka. Po ugotowaniu odcedzić i wyrzucić listek laurowy. ( Przed ugotowaniem soczewicy, wcześniej trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą).
Ugotowaną soczewicę przelewamy do garnka z zupą. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy na talerze, posypujemy zieleniną i skrapiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Smacznego
Poznaj inne dania klikając na zdjęcie:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/zupy/kapusniaczek-z-mlodek-kapusty-z-dodatkiem-soczewicy