Wykonanie
Składniki:2 łyżki
oliwy z oliwek + dodatkowa łyżka
oliwy, którą dodajemy do
soczewicy1
cebula, drobno posiekana1 ząbek
czosnku, drobno posiekany1
marchew, pokrojona w cienkie półplasterki450 g
młodej kapusty włoskiej, drobno poszatkowanej400 g
pomidorów w sosie własnym, pokrojonych w kostkępół łyżeczki
tymianku2
listki laurowe1,5 l
bulionu drobiowego lub warzywnego lub ostatecznie 1 bulionetka450 ml
wodysól,
pieprzświeża
kolendra lub
natka pietruszkiszklanka
czerwonej soczewicyWlać
oliwę do garnka i ustawić na średni ogień. Dodać
cebulę,
czosnek,
marchew i dusić przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać
kapustę włoską i całość dusić jeszcze 2 minuty.
Dodać
pomidory,
tymianek,
listek laurowy, wlać
bulion i całość doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ognień i gotować jeszcze około 45 minut, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając.W tym samym czasie w osobnym garnku zalać
wodą soczewicę z drugim
listkiem laurowym, dodać
oliwy z oliwek, posolić i doprowadził do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż
soczewica będzie miekka. Po ugotowaniu odcedzić i wyrzucić
listek laurowy. ( Przed ugotowaniem
soczewicy, wcześniej trzeba ją opłukać pod bieżącą
wodą).
Ugotowaną
soczewicę przelewamy do garnka z zupą. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Rozlewamy na talerze, posypujemy
zieleniną i skrapiamy kilkoma kroplami
oliwy z oliwek.
SmacznegoPoznaj inne dania klikając na zdjęcie: