Wykonanie
Przedstawiam pyszną zapiekankę ziemniaczaną. Soczyste kolory zachęcają do pałaszowaniaSzybki sposób na sycący i zdrowy obiad!!!!!!Potrzebujemy:1 kg
ziemniaków, najlepiej
młodych1 średnia
cukinia lub 2 małe2 średnie
papryki1 duża
cebula20 dag
szynki ( w wersji wegetariańskiej dodajemy
pieczarki)1 ząbek
czosnkumozarellaser żółtyopcjonalnie możemy dodać również
pomidory w sosie własnym, pokrojone lub
przecier pomidorowy. Jest to dodatkowy składniki dla urozmaicenia potrawy
sól,
pieprz,
tymianek,
rozmarynSposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy na plastry, razem ze skórką, (najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się tuż pod skórką
ziemniaka). Gotujemy około 5 min. w osolonej wodzie, odcedzamy i układamy w naczyniu do zapiekania i posypujemy
tymiankiem. Na wierzch układamy plastry
żółtego sera.
Następnie kroimy pozostałe warzywa. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy
cebulę, po 5 min dodajemy pokrojoną
szynkę,
paprykę,
cukinię oraz
czosnek. Możemy również dodać pokrojone
pomidory lub
przecier pomidorowy, ale nie jest to konieczne. Dusimy wszystko, pod przykryciem, na wolnym ogniu około 15 min. Pod koniec dodajemy
sól,
pieprz, szczyptę
rozmarynu i mieszamy do połączenia się składników. Krok kolejny – układamy farsz na ziemniakach, a na wierzch układamy
sery: żółty i
mozarelle.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekamy około 45 min. Jesli lubicie spieczony lekko
ser, pod koniec pieczenia włączcie termoobieg lub zwiększcie temperature piekarnika.
SmacznegoKliknij na zdjęcia i poznaj inne przepisy, zapraszam