Wykonanie
Uwielbiam zapiekankę ratatouille (ratatuj), którą podaję z
mięsem mielonym i
ziemniakami, wtedy jest jeszcze bardziej syta. Bardzo warzywna i smaczna.
25dag
mięsa mielonego2
cebule6
ziemniaków2
młode cukinie3
pomidory1
paprykatymianekrozmarynsól,
pieprzstarty
żółty serZiemniaki podgotować w osolonej wodzie.
Mięso mielone podsmażyć na patelni, dodać 2 pokrojone
cebule.
Pomidory naciąć u góry na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry, dodać do
mięsa.
Paprykę pokroić w kostkę i również dodać do
mięsa. Można dodać jeszcze
przecieru pomidorowego i trochę
wody, aby było więcej sosu. Dosmakować
solą i
pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem, na dno wylać trochę
mięsa z sosem, następnie pokrojone
ziemniaki w plastry oraz
cukinie i tak kolejno warstwy do wyczerpania składników
mięso z warzywami,
ziemniaki,
cukinia. Całość jeszcze posolić, popieprzyć i przyprawić świeżym
tymiankiem i
rozmarynem. Wierzch posypać startym
żółtym serem i zapiec w piekarniku ok. 40 minut.