Wykonanie
Moja rodzina uwielbia gołąbki a ja poszłam na łatwiznę i ominęłam etap, którego nie lubię - to jest gotowania i przygotowywania liści
kapusty, szatkując ją i dodając do pozostałych składników. I tak wyszły gołąbki bez zawijania:)
Składniki:500 g mielonej
wieprzowiny500 g
kapusty200 g
ryżu2
cebule4 ząbki
czosnku2
jajka3 łyżki
kaszy manny1 łyżeczka
czerwonej paprykisólświeżo zmielony
pieprzliść laurowy1 słoiczek
koncentratu pomidorowegomąka do obtoczenia gołąbkówok. 1,5 litra
bulionuolej do smażenia
Kapustę drobno poszatkuj,
posól solą i odstaw na kwadrans, po tym czasie wyciśnij ją i odlej
wodę. R yż ugotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut, p okrojoną w kostkę
cebulę uduś na patelni.Do miski włóż
kapustę,
mięso,
ryż, połowę uduszonej
cebuli, wbij
jajka, wsyp
kaszę mannę,
sól,
pieprz,
paprykę czerwoną. Całość dokładnie wymieszaj (wyrób ręką:).Z gotowej masy formuj gołąbki, obtaczaj je w
mące i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni, na
oleju.Obsmażone przełóż do dużego rondla lub głębokiej patelni, zalej
bulionem, dodaj pozostałą
cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku,
liść laurowy,
koncentrat pomidorowy.Duś pod przykryciem ok. 1 godziny, możesz również wstawić do piekarnika na temp. 180 stopni.