ßßß Cookit - przepis na Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

nazwa

Wykonanie

Moja rodzina uwielbia gołąbki a ja poszłam na łatwiznę i ominęłam etap, którego nie lubię - to jest gotowania i przygotowywania liści kapusty, szatkując ją i dodając do pozostałych składników. I tak wyszły gołąbki bez zawijania:)
Składniki:
500 g mielonej wieprzowiny
500 g kapusty
200 g ryżu
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 jajka
3 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka czerwonej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz
liść laurowy
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
mąka do obtoczenia gołąbków
ok. 1,5 litra bulionu
olej do smażenia
Kapustę drobno poszatkuj, posól solą i odstaw na kwadrans, po tym czasie wyciśnij ją i odlej wodę. R yż ugotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut, p okrojoną w kostkę cebulę uduś na patelni.
Do miski włóż kapustę, mięso, ryż, połowę uduszonej cebuli, wbij jajka, wsyp kaszę mannę, sól, pieprz, paprykę czerwoną. Całość dokładnie wymieszaj (wyrób ręką:).
Z gotowej masy formuj gołąbki, obtaczaj je w mące i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni, na oleju.
Obsmażone przełóż do dużego rondla lub głębokiej patelni, zalej bulionem, dodaj pozostałą cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, liść laurowy, koncentrat pomidorowy.
Duś pod przykryciem ok. 1 godziny, możesz również wstawić do piekarnika na temp. 180 stopni.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/08/goabki-bez-zawijania.html