Wykonanie
Kolejna nieskomplikowana
sałatka, do przygotowania której potrzebujemy
makaronu typu ryżyk - czyli wyglądającego jak
ryż makaronu.
Sałatka jest pożywna ale spora dawka
koperku i
ogórka przekłada się na jej świeżość i lekkość:)
Składniki:250 g
makaronu typu ryżyk lub
łezki1 podwójny
filet z kurczaka1 pęczek
koperku4 duże
ogórkisól,
pieprz2 łyżki
olejuMakaron ugotować al dente, odcedzić i przelać zimną
wodą.
Ogórki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ścieram je ze skórką), delikatnie posolić i odstawić na kilka minut. Po tym czasie odcisnąć je z nadmiaru
wody.
Mięso pokroić w drobną kostkę, posolić, usmażyć na patelni, na rozgrzanym
oleju.
Koperek umyć i drobno posiekać. Przygotowane składniki połączyć i wymieszać doprawiając
pieprzem.Uwaga:
Sałatkę można również doprawić dużą łyżką
majonezu ale bez niego jest zdecydowanie lżejsza a też pysznie smakuje:)