Wykonanie
Nie wiem czy też tak macie, że po domowym imprezowaniu dojadacie "końcówki
serii" przez kolejne trzy dni;)I tak właśnie na trzeci dzień po niedzielnym grillowaniu przygotowałam propozycję obiadową z wykorzystaniem grillowanej
kiełbaski wraz ze świeżymi dodatkami - będącej ciągle jeszcze na topie
cukinii jak również
papryki i
pomidorów.Pene z
cukinią,
papryką i
pomidoramiSkładniki:(tym razem bez proporcji - proponuję według własnego uznania i potrzeb;)
kiełbasacukiniapaprykapomidorcebulaczosnekmakaron peneulubione
zioła,
sól,
pieprzoliwa z oliwekCukinię umyć, pokroić w kostkę (jeśli jest
młoda nie obieram jej ze skórki),
paprykę umyć i pokroić w cienkie paski,
cebulę w piórka, całość poddusić wraz z posiekanym drobno
czosnkiem na rozgrzanej
oliwie z oliwek, dodać sparzone wcześniej i obrane ze skórki
pomidory pokrojone w kostkę, oraz pokrojoną w kostkę grillowaną
kiełbasę. Dusić do miękkości warzyw, doprawić
solą,
pieprzem i
ziołami (np.suszona
bazylia,
oregano). Gotowe wymieszać z ugotowanym al dente pene.