Wykonanie
Kuchnia azjatycka powszechnie uważana za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska, wietnamska, chińska i wiele innych, co przekłada się na jej niezwykłe bogactwo i różnorodność. Dla mnie kuchnia azjatycja to przede wszystkim wyraziste, ostre smaki - taka też jest poniższa
sałatka - jeśli nie
boicie się oddechu chińskiego smoka - polecam!
Składniki:· 2 pikantne zupki chińskie· ½
kapusty pekińskiej· 1 podwójny
filet z kurczaka· 2 czerwone
papryczki peperoni· 2 zielone
papryczki peperoni· 1
ogórek· 1
czerwona cebula· 3 łyżki
majonezu· 2 łyżki
musztardy·
sól i
pieprz do smaku·
oliwa z oliwekFilet z kurczaka pokroić w kostkę, de litanie doprawić
solą i
pieprzem, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oliwy i podsmażyć na rumiano, odstawić do przestudzenia.
Majonez,
musztardę i przeprawy z zupek chińskich (bez rosołków) połączyć razem, przygotowanym sosem zalać
makaron z zupek i dokładnie wymieszać.Dodać posiekaną drobno
kapustę pekińską, papryczki pokrojone w krążki i oczyszczone z nasion,
ogórek w kostkę oraz posiekaną drobno
czerwoną cebulę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić
pieprzem, odstawić do przegryzienia się smaków na ok. pół godziny.