ßßß
Składniki:Składniki, około 25 sztuk:25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru2 szklanki ciepłego mleka100 g mąki pszennej250 g mąki gryczanej1 żółtko50 ml roztopionego masła1 łyżeczka soliolej roślinny do smażeniaDodatki:gęsta śmietana 18%, cienko pokrojony wędzony łosoś, kawior czerwony/czarny, kawałki cytryny, koperek bądź natka pietruszki, świeżo zmielony czarny pieprz;Przygotowanie:Wymieszać drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.W większej misce wymieszać przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodać podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.Na rozgrzaną patelnię teflonową z olejem nakładać ciasto łyżką stołową. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor.Zaraz podawać, z dodatkami: śmietaną, kawałkami łososia wędzonego i posiekanym koperkiem, kawiorem, skrapiając sokiem z cytryny. Bliny oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.