ßßß
Wspaniała przekąska przed niewielkim obiadem albo propozycja na kolację w gronie znajomych. Bliny mimo tego, że są z mąki gryczanej są bardzo delikatne.Kwaśna śmietana świetnie podkreśla ich smak a kawior dodaje im wykwintności. Oczywiście jest to tylko propozycja podania, możesz równie dobrze podać je w wersji słodkiej lub pozostać tylko przy śmietanie. Myślę, że dobrze będę smakowały również z cząstką awokado. Tak czy inaczej, zachęcam do przetestowania przepisu.Potrzebujesz:25 g świeżych drożdży,1 łyżeczka cukru,2 szklanki ciepłego mleka,100 g mąki pszennej,250 g mąki gryczanej,1 żółtko,50 ml roztopionego masła,1 łyżeczka soli,olejWykonanie:Najpierw przygotuj rozczyn: w miseczce wymieszaj drożdże z cukrem, dodaj 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżki mąki pszennej. Przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem i solą. Kiedy drożdże już podrosną, przełóż je do miski z mąką, wymieszaj łyżką, ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.Po tym czasie rozgrzej na patelni olej i smaż placuszki z każdej strony po jakieś 2 minuty. Uważaj aby olej nie był zbyt gorący bo bliny spalą się z zewnątrz a będą surowe w środku.



Smacznego!* Przepis na bliny zapożyczyłam ze strony www.kwestiasmaku.com