ßßß Cookit - przepis na Filet z kurczaka w serowo-tymiankowej panierce

Filet z kurczaka w serowo-tymiankowej panierce

nazwa

Wykonanie

Zaskakuje mnie fenomen schabowego. Tudzież fileta z kurczaka. Zadziwia, że to jedno z najczęstszych dań goszczących na polskich stołach, niekwestionowaną pozycję lidera utrzymuje również we wszelkiego rodzaju barach, restauracjach, pubach i ofertach obiadowych na telefon.
Nie to, że bym miała coś przeciw kotletom. Skądże. Też je lubię. Aczkolwiek bywam niepocieszona, gdy głosowanie rodzinne decyduje o wyborze "bitego kotlecika bez dodatków" na niedzielne menu, bo moja żądza kulinarnego eksperymentatora zostaje niezaspokojona.
Ale nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała przemycić czegoś dodatkowego, chociażby tylko do panierki;)
Przykład takich moich ekperymentów może stanowić:
Składniki:
1 szt filet z kurczaka,
1 szklanka maślanki
10 dag ser żółty (gouda),
1 łyżka tymianek posiekany,
1 szt jajko,
do smaku vegeta,
do smaku curry,
1 łyżka bułka tarta,
4 łyżki oliwa z oliwek
Filet z kurczaka rozcinam na porcję, delikatnie ubijam i przekładam do miseczki z maślanką, odstawiam na pół godziny/godzinę do lodówki, Następnie wyjmuję mięsko z maślanki, doprawiam vegetą i curry. Ser żółty ścieram na dużych oczkach, dodaję dużą łyżkę posiekanego, świeżego tymianku i bułkę tartą. Filet panieruję w rozkłóconym jajku, serowo-ziołowej panierce i smażę na rozgrzanej oliwie, około 2-3 minut z każdej strony.
I tym sposobem i "wilk syty i owca cała";)
smacznego!
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/02/c-filet-z-kurczaka-w-serowo-tymiankowej.html