ßßß
SKŁADNIKI: wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej250 g cukru pudru + trochę do dekoracji180 g masła2 jajka150 ml mleka1 cytryna1/2 łyżeczki mielonego kardamonu300 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g rodzynekWYKONANIE:Cukier utrzeć z masłem na puszystą masę. Dodawać do niej po kolei jajka, za każdym razem dokładnie ucierając masę, a potem stopniowo wlewać mleko. Zetrzeć 1/2 łyżeczki (a nawet więcej:)) skórki cytrynowej i wmieszać ją do ciasta razem z kardamonem. Odłożyć nieco mąki, a resztę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i wmieszać do ciasta. W odłożonej mące obtoczyć rodzynki (dzięki temu nabiorą lekkości i nie opadną na dno babki) i wmieszać je do ciasta. Masę przełożyć do podłużnej foremki o pojemności litra. Jeśli używacie foremki silikonowej, to nie trzeba jej niczym wykładać ani natłuszczać. Inny rodzaj foremki należy dokładnie natłuścić. Ja użyłam foremki takiej, jak tutaj klik . Ciasto pieczemy w 170 °C przez 55-60 minut. Ja piekłam ponad godzinę. Najlepszą miarą jest wbicie wykałaczki w środek ciasta, ten najbardziej wyrośnięty. Jeśli będzie sucha, to znak, że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu babka praktycznie sama wyskakuje z foremki silikonowej:) Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.
SMACZNEGO!Przepis pochodzi z książki Torty i ciasta na specjalne okazje, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów .