Wykonanie
![](/Data/Images/siekierapojajach.blogspot.com\2012_slash_11_slash_kaszak-czyli-ciasto-z-kaszy-manny-bez/l/-1988482738.JPG)
T o było moje ulubione ciasto dzieciństwa ( choć
kaszy nie cierpiałam ), a zarazem jedyne, które umiała robić moja mamuśka :D Taaaaak, zanim ja przejęłam pałeczkę to mistrzem wypieków w moim domu bezapelacyjnie był tata. Mama nadal nie umie uruchomić piekarnika - przynajmniej taka jest oficjalna wersja :P
![](/Data/Images/siekierapojajach.blogspot.com\2012_slash_11_slash_kaszak-czyli-ciasto-z-kaszy-manny-bez/l/1666079601.JPG)
Gdy mama zrezygnowała z przyrządzania jakichkolwiek słodkości to deser na wiele lat został przeze mnie zapomniany. Olśniło mnie dopiero jakiś czas temu, zaczęłam grzebać zarówno w domowym zeszycie z przepisami jak i w internecie aby znaleźć jak to się robiło. Ciasto okazało się być banalnie proste, a w dodatku tak pyszne, że znów mam ochotę przyrządzać je niemal co tydzień.Najzabawniejsze w tym wszystkim jest to, że każdy, kto nigdy wcześniej nie miał styczności z tym deserem, nie ma pojęcia co to !
Ser, krem,
budyń ? Co to jest? Gdy odpowiadam, że
kasza manna to patrzą na mnie z niedowierzaniem. Tak proszę Państwa -
kasza może być pyszna :D
![](/Data/Images/siekierapojajach.blogspot.com\2012_slash_11_slash_kaszak-czyli-ciasto-z-kaszy-manny-bez/l/-772892342.JPG)
Skład :1 litr
mleka![](/Data/Images/siekierapojajach.blogspot.com\2012_slash_11_slash_kaszak-czyli-ciasto-z-kaszy-manny-bez/l/1755009365.JPG)
1 kostka
masła lub
margaryny3/4 szklanki
cukru1 szklanka
kaszy manny1
cukier waniliowyherbatniki - ilość zależna od blachy, jak macie wenę to obliczcie
pole powierzchni, jak nie to wagowo wychodzi ok. 300 g
herbatnikówpolewa czekoladowa - idealny przepis TUTAJ
wiórki kokosowePrzygotowanie:Spód blachy wykładamy
herbatnikami. Do garnka wlewamy
mleko, dodajemy
masło bądź
margarynę,
cukier i
cukier waniliowy. Całość grzejemy na niezbyt dużym ogniu aby tłuszcz i
cukier się rozpuściły. Gdy
mleko będzie bardzo gorące ( tuż przed zagotowaniem ) dodajemy
kaszę i cały czas mieszamy.
Kasza stopniowo zacznie gęstnieć więc musimy uzbroić się w cierpliwość - czasami aż ręka boli :) Masę trzymamy na gazie ok. 3 minut nie dopuszczając do przypalenia. Gorącą wykładamy na
herbatniki i przykrywamy drugą warstwą
herbatników lekko przygniatając. Przygotowujemy polewę - przepis TUTAJ . Ciepłą polewą oblewamy ciasto. Gdy lekko stężeje posypujemy
herbatnikami i odstawiamy aby ciasto ostygło i zastygło :DDobra rada :Do
kaszy można dodać również
kakao - wtedy otrzymamy
czekoladowego kaszaka. Deser dobrze jest trzymać w chłodnym miejscu. Jeśli w lodówce to na najwyższej półce, aby nie było zbyt mocno oziębione. Wtedy robi się twarde i gumiaste.
Kaczka